България и Украйна подписаха съвместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна. Подписан бе и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

„Зеленски ще проведе тежки разговори с прокремълския президент на България“ и още от чуждестранните медии

"Чест е да съм тук. Радвам се да посетя страната ви. Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитник и противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нас."

Това бяха първите думи украинският президент Володимир Зеленски, след като проведе среща в Министерския съвет с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

“Ще се срещна с Денков, Радев, политици и журналисти”. Зеленски кацна в България

"Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно, това е животът, на хората често им трудно да признават реалността на злото, особено, когато не са се срещнали с него, каза още той. Когато няколко хиляди километри ни разделят, когато хората не могат да усетят какво са безсънни нощи и дни на безпокойство заради непрестанното нападение, руския терор, тогава е лесно да се отхвърли мисълта за извършеното от Русия", обясни Зеленски.

"На нашата украинска земя дойдоха руски окупатори, те убиват, измъчват, депортират деца, ние сме принудени да търсим украинските деца, защото Русия ги отвлича, разделя ги от семействата им, и се опитва да се научи на нейните си норми. Сега, когато трябва да бъдем единни и да изградим международен ред, основан на правила, всеки, който желае мир за себе си и за другите народи, единството е пътят за това",  каза още той.

"Благодаря на България за подкрепата", заяви украинският президент.

Къде е бил на визита Зеленски от началото на войната?

"Днес с премиера Денков проведохме много комплексни преговори, особено по отношение на сигурността. Скорошният атентат на Русия над ВЕЦ Каховка замърси нашето общо Черно море, и показа колко крехка е ситуацията в нашия регион. Днес се договорихме значително да активизираме сътрудничеството в отбранителните ведомства и отбранителния сектор, като ние непременно ще споделим с партньорите си, че нашата обща сила стана по-голяма", добави Зеленски.

Карадайъ: Посещението на Зеленски е оценка за правилното поведението на България

"Ще продължим разговора, особено за долечението и рехабилитацията на украински войници в България, и за обучението на военно-медицински персонал в България. Говорим и по темата за възстановяването на Украйна, особено в образователната сфера. Обсъдихме и взаимодействието си в сферата на европейската и евроатлантическата интеграция, разчитаме и на бъдещето членство на Украйна в ЕС. Това е вече 22-ият пакет санкции срещу Русия", допълни президентът на Украйна.

"Още веднъж съм благодарен. Все още не е определен посланик на България в Украйна, но скоро ще направим и това. Благодаря на България за приемането на наши хора като бежанци, това беше сложен и тежък момент за страната ни", завърши Зеленски.

Петков: Посещението на Зеленски показва, че България е значим фактор в Европа

"Добре сте дошъл в България. За мен е удоволствие да ви посрещна и да изразя своята и на правителството подкрепа в борбата на Украйна срещу Русия. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и целостта на Украйна. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа."

Това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски.

"Русия трябва да понесе своята отговорност и за военни престъпления. Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България. В Украйна се намира най-голямата българска общност. Още от първите дни на конфликта, тогавашният премиер Петков и министър Василев се ангажираха на европейско ниво. Кабинетът Петков включи нашата страна в усилията на всички в помощ на Украйна – политическа и дипломатическа, България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от ужасите на войната. Страната ни подкрепи всички санкционни пакети на Русия", добави Денков.

Акад. Денков и Мария Габриел се срещнаха със Зеленски (видео и снимки)

"България ще продължава да помага и за подготовката на Украйна за включването й в НАТО и ЕС. Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна - за енергийната и транспортна инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на паметници на културата в Украйна, а от разговорите днес разбрахме, че Украйна има интерес и да работим заедно в областта на образованието и развитието на новите образователни технологии. България иска устойчив и справедлив мир за света, и ще направи необходимото за него", допълни премиерът.

"Очаквам с президента Зеленски да се видим отново само след няколко дни на срещата на върха във Вилнюс на НАТО, когато ще бъде първото заседание на новосформираният съвет НАТО-Украйна, на който ще бъдат взети важни решения", завърши Денков.

Докато Зеленски е в София: Радев се похвали с разговор с Виктор Орбан

"Ние благодарим за подкрепата в отбраната, която България предостави на Украйна. Тя е абсолютно публична. Това е един пакет за защита, а не настъпление. Пакет, за да могат да защитят децата си. Когато говорим за артилерия е, за да не може агресорите да дойдат пак при нас. Това несправедливо ли е?

Когато говорим за ВВС те по какво стрелят - по цивилното население. Днес бяха убити хора на границата с Полша.

Вашето решение да помагате на Украйна е суверенно решение. Вие ще защитавате децата си иначе ще останете без тях. Ние не знаем къде са 200 000 деца. Ние се борим за правата на хората", подчерта Зеленски.

Мария Габриел: Добре дошъл в България, Зеленски

"Четох експертни мнения, важно е, че започнаха сериозни разговори за това дали биха могли реакторите да бъдат използвани в една от атомните централи в Украйна. Това е начало на преговорите, има много технически параметри, финансови, икономически, които трябва да се дискутират. Разговорът е по същество за оборудването", каза Денков.

"Молбата оттук нататък е да слушате какво казва министърът на енергетиката", посочи Денков.

Снимки: БГНЕС

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм