Президентът Румен Радев прие президента на Украйна Володимир Зеленски на „Дондуков“ 2.

След като президентът Румен Радев нарече случващото се в Украйна "конфликт", Володимир Зеленски отвърна:

Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси, защото и аз имам ясни отговорности

"Благодаря, че хората на България подслониха голям брой украинци. Българите знаят, че това не е конфликт, а война. Хората бягат от война, която е изключително на наша земя. Изключително точно знаем, че това не е конфликт."

По повод тревогата на Радев за "случващото се в атомната централа" той допълни: "Окупацията на Запорожката АЕЦ също не е "конфликт". Това е война за изтощението на Украйна, за избиването на украинци, не на граждани на други държави."

Зеленски: Благодаря ти, България, за подкрепата и защитата на живота на нашите хора (видео и снимки)

Пред украинския президент българският му колега Румен Радев описа войната в Украйна, като многократно я нарече "конфликт" (и в повечето случаи избягваше думата "война"). По-късно, след думи на Зеленски - който забеляза какви думи подбира колегата му - добави: "Това категорично е война."

Във встъпителните думи при срещата им българският държавен глава обясни на Володимир Зеленски, че "конфликтът разширява своя пространствен размер, придобива нови измерения", че "бойните действия стават все по-ожесточени, загиват все повече хора, сред които и представители на българската общност" - чувствителна тема за България, "както и какво става в Запорожката АЕЦ".

„Зеленски ще проведе тежки разговори с прокремълския президент на България“ и още от чуждестранните медии

В началото президентът все пак говореше за жертвите на "тази жестока война, която бушува и в момента". "Още в първия ден на нейното избухване аз заклеймих агресията във вашата страна и войната катно средство за разрешаване на проблемите." Спомена и помощта за потърсилите спасение от разразилия се конфликт.

Радев ссе аргументира защо е против даването на оръжия и боеприпаси с нуждите на българската армия:

Къде е бил на визита Зеленски от началото на войната?

"Вие току-що подписахте важна декларация с министър-председателя на България за всеобхватна подкрепа. Но както знаете от срещата ни в Брюксел, аз бях откровен с вас, ще бъда откровен и сега. Тази декларация е важна в развитието на двустранните отношения, но аз не приемам предоставянето на въоръжение и боеприпаси, особено от резервите на българската армия. И мога да се обоснова защо: защото и аз като президент и върховен главнокомандващ имам ясни отговорности въоръжените сили на България да не отслабват, защото средата на сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион."

“Ще се срещна с Денков, Радев, политици и журналисти”. Зеленски кацна в България

"Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до това решене, виждаме вече година и половина". Призова да се "обръща внимание на последователното усилие за деескалация, за прекратяване на огъня и търсене на мирно решение със средствата на дипломацията". "Аз знам колко е трудно, но трябва да работим особено в светлината на дълбоките исторически и културни връзки между нашите народи."

В отговор на думи на Зеленски впоследствие изтъкна подкрепата на България за украинската евроинтеграция.

Карадайъ: Посещението на Зеленски е оценка за правилното поведението на България

"Моят призив е, че в момента чуваме думата победа, победа... бихме искали да чуваме повече и думата "мир" и водещите усилия да бъдат за думата "мир"." Държавният глава повтори, че не са използвани всички средства за постигане на мир. "Измеренията (на войната - бел. ред.) отдавна напуснаха границите на Украйна." Според Радев в условията на инфлация и нарастващ популизъм "трябва да мислим не само за Украйна... а и за това как войната се отразява на Европа".

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм