Екип от изследователи в Съединените щати и Обединеното кралство съобщават, че са създали първите в света синтетични човешки ембриоподобни структури от стволови клетки, заобикаляйки нуждата от яйцеклетки и сперма, съобщи CNN.

Първи човешки синтетични ембриони дават отговор защо някои бременности са неуспешни

СНИМКА: CNN health

Тези ембриоподобни структури са в най-ранните етапи на човешкото развитие: те нямат биещо сърце или мозък, но учените казват, че един ден биха могли да помогнат за напредъка в разбирането на генетичните заболявания или причините за спонтанните аборти.

Мощно торнадо и градушка опустошиха град в Тексас, има загинали (видео и снимки)

Изследването повдига критични правни и етични въпроси и много държави, включително САЩ, нямат закони, регулиращи създаването или лечението на синтетични ембриони.

Скоростта на откритията в тази област и нарастващата сложност на тези модели разтревожиха експертите по биоетика, тъй като те се приближават все по-близо до границите на живота.

Сложна комбинирана методика за изследване на жлъчните пътища и панкреаса в „Сърце и Мозък“- Бургас

„За разлика от човешките ембриони, произтичащи от инвитро оплождане (IVF), където има установена правна рамка, в момента няма ясни разпоредби, управляващи моделите на човешки ембриони, получени от стволови клетки. Съществува спешна нужда от разпоредби, които да осигурят рамка за създаването и използването на модели на човешки ембриони, получени от стволови клетки“, каза в изявление Джеймс Бриско, асоцииран изследователски директор в Института Франсис Крик.

„Добре съм, още съм жив“. Изписаха Папа Франциск от болницата, завръща се у дома

Д-р Магдалена Зерничка-Гец описа работата в презентация по време на годишната среща на Международното дружество за изследване на стволови клетки в Бостън. Магдалена Зенрика Гьоц (Magdalena Zenricka Goetz), професор по биология и биологично инженерство в Калифорнийския технологичен институт и университета в Кеймбридж, добави, че изследването е прието в уважавано научно списание, но не е публикувано. Изследването беше представено за първи път от The Guardian.

Ал Пачино отново стана баща на 83 години

Магдалена Гьоц и нейният екип, заедно с конкурентен екип в Израел, по-рано описаха създаването на моделни ембриоподобни структури от миши стволови клетки. Тези „ембриоиди“ показаха началото на мозъка, сърцето и чревния тракт след около осем дни на развитие.

Подобните на ембриони структури, които Гьоц казва, че нейната лаборатория е създала, са били отгледани от единични човешки ембрионални стволови клетки, които са били убедени да се развият в три отделни тъканни слоя, информира тя. Те включват клетки, които обикновено развиват жълтъчна торбичка, плацента и самия ембрион.

Клиниката по ортопедия в ,Сърце и Мозък' Плевен прилага най-модерните световни стандарти в ендопротезирането

Тя съобщи пред CNN, че ембриоподобните структури, създадени от нейната лаборатория, също са първите, които имат зародишни клетки, които ще продължат да се развиват в яйцеклетка и сперма.

„Просто искам да подчертая, че те не са човешки ембриони“, допълни Зерничка-Гец. „Те са модели на ембриони, но са интересни, защото изглеждат много подобни на човешките ембриони и са важен път към откриването защо толкова много бременности се провалят, тъй като по-голямата част от бременностите се провалят около времето на развитие, в което изграждаме тези подобни на ембриони структури.

Дишането през устата може да развали съня ви. Ето как да се справите

Гьоц сподели, че доколкото й е известно, за първи път е създаден човешки модел на ембрион с три тъканни слоя. Но тя подчерта, че макар да имитира някои от характеристиките на естествения ембрион, той не притежава всички.

Изследователите се надяват, че тези моделни ембриони ще хвърлят светлина върху „черната кутия“ на човешкото развитие - периода след 14 дни след оплождането, което е договорената граница за учените да отглеждат и изучават ембриони в лаборатория.

В момента синтетичните модели на човешки ембриони са ограничени в епруветки. Би било незаконно да се имплантира такъв в утробата, а изследвания върху животни със стволови клетки от мишки и маймуни показаха, че дори когато учените са се опитали да ги имплантират, те не оцеляват – вероятно защото изследователите не са разбрали как да ги имплантират напълно, възпроизвеждайки условията на бременност.

Гьотц допълва, че целта на нейното изследване не е да създаде живот, а да предотврати загубата му, разбирайки защо ембрионите понякога не успяват да се развият след оплождане и имплантиране.

Заповед за продажба на сезонни стоки издаде кметът на Добрич

„Ние знаем забележително малко за тази стъпка в човешкото развитие, но това е време, в което много бременности са неуспешни, особено в условия на IVF“, каза в изявление Роджър Стърми, старши научен сътрудник по майчино и фетално здраве в Университета на Манчестър в Обединеното кралство.

„В момента можем да кажем, че тези „синтетични ембриони“ споделят редица характеристики с бластоцистите, но е важно да се признае, че начинът, по който се формират синтетичните ембриони, е различен от това, което се случва, когато нормален ембрион образува бластоциста“, каза той. „Трябва да се свърши много работа, за да се определят приликите и разликите между синтетичните ембриони и ембрионите, които се образуват от обединението на яйцеклетка и сперма.“

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм