Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография или ЕРХПГ – това е доста сложна комбинирана методика за изследване на жлъчните пътища и на панкреаса. "Сърце и Мозък‘" е единственото здравно заведение в Бургас и региона, което предлага този вид изследване. За новите възможности в лечението разговаряме с д-р Милена Перухова:

"Този вид интервенция от няколко десетилетия  се използва предимно с терапевтична цел, не толкова с диагностична. Методът е изключително ефективен при заболявания на жлъчно-панкреасната система. Дава възможности по доста щадящ начин да се премахнат камъни от жлъчните пътища или да се поставят протези в тях(при злокачествени новообразувания на панкреаса и жлъчните пътища), които да решат дренажните проблеми на жлъчната система при тези болни. Този вид интервенция през последните десетилети измести в голяма степен хирургичните  интервенции при пациенти с напреднали онкологични заболявания на панкреаса, жлъчните пътища и черния дроб. Методът изисква изключително висока квалификация на гастроентеролога, който я извършва и нов клас ендоскоспка апаратура", разказва д-р Милена Перухова. 

- Д-р Перухова, с какво Ви привлече гастроентерологията?

- Гастроентерологията е изключително интересна специалност, която изучава заболяванията на храносмилателната система. Специалността дава възможност да лекуваш пациенти със заболявания на хранопровода,стомаха, тънките и дебели черва, панкреаса, жлъчната система и черния дроб. От тази гледна точка, не мисля че има друга специалност, която да обединява такова разнообразие от нозологични единици и да обхваща пациенти от различни възрастови групи.

- Кои са най-честите симптоми, които водят пациентите при гастроентеролога?

- В нашата практика пациентите идват най-често с оплаквания от киселини, парене зад гръдната кост, болка и подуване на  корема, запек, отслабване на килограми и загуба на апетит. Разбира се, при по-тежки заболявания, пациентите се оплакват от пожълтяване на кожата и промяна в цвета на  урината и  изпражненията.

- Какви са симптомите, които не бива да пренебрегваме?

Много е важно пациентите да се консултират със специалист гастроентеролог, когато имат оплаквания от страна на храносмилателната система, които са с давност повече от няколко седмици. Оплаквания като безсилие, обща отпадалост, задух и сърцебиене, могат да се дължат на анемия,която трябва да бъде изяснена на първо място от  гастроентеролози. Има състояния, които налагат незабавно посещение при специалист. Такива симптоми например са: поява на черни изпражнения, повръщане на кървенисти материи, упорит запек с поява на кръв след изхождане, пожълтяване на кожата и видимите лигавици и потъмняване на урината.

- Какво отличава клиниката по гастроентерология в "Сърце и Мозък" Бургас?

- Клиниката по гастроентеролгия в болница “Сърце и Мозък“ дава възможност да бъдат извършени всички необходими диагностични и терапевтични интервенции при гастроентерологино болните пациенти. Клиниката разполага с апаратура на световно ниво, с помощта на която се извършват високоспециализирани интервенции като например: премахване на полипи на дебелото черво, отстраняване на камъни от жлъчните пътища – това едва ли са високоспециализирани дейности - дренаж на кистични формации на панкреаса, поставяне на протези на хранопровода при малигнени стенози, ендоскопско премахване на ранни карциноми от лигавицата на стомаха и дебелото черво. Подобен тип интервенции се извършват в много малко лечебни заведения. И за мен възможността да се развивам професионално в "Сърце и Мозък" е силно мотивираща и удовлетворяваща.

Взех решение да дойда с голяма част от екипа лекари, с които работехме заедно в София. На първо място дойдохме заради безупречната репутация на Български кардиологичен институт и веригата от болници, които са част от него. Апаратурата, с която разполага клиниката, условията на труд и възможността да лекуваме пациенти в Бургаска област, които до този момент не са имали достъп до такъв тип високоспециализирана гастроентерологична медицинска помощ е притегателна за всеки висококвалифициран специалист. Категорично твърдя, че "Сърце и Мозък" Бургас е болница, съизмерима с всички световни здравни центрове.

- Моля, разкажете случай, който винаги ще помните? 

- Имахме пациентка в клиниката на 89 г., която беше със злокачествено новообразувание на панкреаса, което беше довело до запушване на нейните жлъчни пътища и до запушване на горните отдели на храносмилателната й система. Тя буквално не можеше да се храни,беше с много пожълтяла кожа и тежка обща интоксикирана. Екипът ни успя по ендоскопски път (безкръвно) да извърши дренаж на жлъчните пътища и да направим така, че пациенкта да започне да се храни отново. Жената се възстанови сравнително бързо след интервенцията и беше изписана в добро общо състояние.

Д-р Милена Перухова е част от екипа на отделението по гастроентерология на "Сърце и Мозък" Бургас. Опитен специалист с интереси в областта вътрешните болести, горна и долна ендоскопия, перкутанни интервенции под ултразвуков контрол, както и конвенционална и доплер ехография. Д-р Перухова има опит в лечението и проследяването на пациенти след чернодробна трансплантация. Работила е като преподавател на студенти по медицина в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ София. 056 703003 m.peruhova.hq@heartandbrain.bg