Да живееш със запушен нос не е забавно, но Джеймс Нестор бил готов да се подложи на експеримент. Освен това той самият се занимава с наука, пишат от Си Ен Ен.

Докато прави проучване за книгата си "Дишане" Нестор позволява на учени от Станфордския университет да запушат ноздрите му със силикон и хирургическа лента, за да измерят въздействието на дишането през устата в продължение на 10 дни.

"Знаехме, че няма да е добре, защото има много солидна научна основа, която показва всички вредни ефекти от дишането през устата - от пародонтоза до метаболитни нарушения", казва Нестор.

Как да спите така, че да живеете пет години по-дълго?

Изненадата обаче дошла, когато се видяло колко бързо експериментът му се отразил.

Кръвното налягане на Нестор се повишило с 13 пункта, което довело писателя до хипертония в първи стадий. Измерванията на вариабилността на сърдечния ритъм показват, че тялото му било в състояние на стрес. Пулсът му се повишил и той се запънал в мисловна мъгла.

Освен това хъркал с часове всяка нощ и развил обструктивна сънна апнея. Нивото на кислород в кръвта му спаднало.

"Нямахме представа, че ще бъде толкова зле", казва Нестор. "Хъркането и сънната апнея бяха толкова драматични и се появиха толкова бързо, че всички бяха доста изненадани."

Това, което Нестор научил, освен опасностите, свързани с това да бъдеш обект на изследване, беше, че дишането през устата може да разруши добрия сън.

Учените са установили, че дишането през устата през нощта повишава риска от нарушения на съня, включително хъркане, сънна апнея и хипопнея - частично блокиране на достъпа на въздух. Всяко от тези нарушения може да доведе до умора през деня.

Защо не се наспивате и как да промените това

Това не означава, че сте обречени да се събуждате замаяни, защото сте склонни към дишане през устата, когато спите.

Експертите разполагат с дълъг списък от стратегии, които имат за цел да ви превърнат в дишащи през носа - включително и евтин "хак" за дишане, който можете да вземете от магазина на ъгъла.

Какво причинява дишането през нощта?

Има дълъг списък от причини, поради които хората дишат през устата си през нощта, казва д-р Стивън Парк, хирург със специалност медицина на съня.

"Най-честата причина е, че носът ви е запушен", казва Парк. "От алергии или ако имате изкривена преграда. Много лекарства също могат да причинят запушване на носа."

Тези проблеми се влошават при лежане, обяснява той.

"Обикновено, когато лежите, кръвоносните съдове в носа ви се пълнят с кръв", каза той и обясни, че приливът на кръв причинява подуване и свиване. Ако не можете да дишате лесно през носа си, вероятно ще отворите устата си за въздух, каза Парк. Това предизвиква положителна обратна връзка.

Защо продължавате да сънувате един и същи сън?

"Човек би си помислил, че ако отвори устата си, ще диша по-добре, но всъщност се случва обратното", каза той. Отварянето на челюстите кара езика да се смъкне назад, като прегражда дихателните пътища. "Дори да нямате сънна апнея или да имате лека сънна апнея, отварянето на устата я влошава много, много."

Как да разберете дали дишате през устата през нощта? Много хора, отбеляза Парк, са предупредени от съпруга или партньора си, който забелязва, че дишат през устата.

Ако се събудите със сухота в устата или продължителна умора, те могат да са предупредителни знаци. Друг признак за сънна апнея или други смущения в съня е, ако ви се налага да посещавате тоалетната многократно през нощта, казва Парк. Прекъснатото дишане натоварва сърцето, обяснява Парк, и предизвиква отделянето на хормони, които ви карат да произвеждате повече урина.

Как да спрете дишането през устата

Когато Нестор блокира носа си в името на науката, той преживява екстремна версия на дишането през устата. Но в ретроспекция той осъзнал, че от известно време се е събуждал със суха уста - знак, че е изоставил носовото дишане поне за част от нощта.

Ако искате да се справите с нощното дишане през устата, Парк предлага да започнете с грижа за носа си, за да намалите до минимум задръстванията.

Тютюнопушенето - основна причина за сънна апнея

"Номер едно, избягвайте да се храните близо до времето за лягане", каза той. Това е така, защото стомашните сокове могат да попаднат в носа, синусите, ушите и устата ви, причинявайки задръствания и възпаления.

Парк също така препоръча назална иригация с физиологичен разтвор, като носът се промива със солена вода в бутилка за изстискване. "Това е лек деконгестант, защото солената вода изтегля чистата вода от мембраната", обяснява той. (Спрейовете за деконгестанти, които се продават без рецепта, могат да предизвикат привикване и симптоми на отдръпване, каза Парк, и трябва да се използват само за кратко време.)

Проблемите с дишането са толкова широко разпространени, че доведоха до създаването на цяла индустрия, посветена на "отварянето" на носа. Парк каза, че някои хора намират облекчение с помощта на назални ленти, които отварят носа отвън, или с назални разширители, които разширяват въздушните пътища отвътре.

Но дори и да успеете да прочистите носа си, нощното дишане през устата може да се окаже труден за преодоляване навик. Това кара някои хора да търсят продукти, които осигуряват затворени устни през нощта.

Много специалисти предупреждават да не се лепят ленти за уста, докато спите, защото това може да е опасно.

Великобритания планира всички граждани да откажат пушенето до 2030 година

"Ако имате обструктивна сънна апнея, да, това може да бъде много опасно", казва специалистът по съня д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния, в предишна статия на Си Ен Ен.

"Има ограничени доказателства за ползите от залепването на устата и аз бих бил много внимателен - и дори да се консултирате с лекаря си, преди да опитате да го направите", добавя Дасгупта.

Дасгупта препоръчва да посетите лекар по уши, нос и гърло или специалист по съня, за да получите диагноза и план за лечение.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм