Ако човек намира редовно време за кратка дрямка през деня, това е полезно за мозъка и го поддържа по-голям за по-дълго време, твърдят учени от Лондонския университетски колеж, цитирани от Darik Business Review

Според екипа мозъкът на хората, които намират време за дрямка през деня, е с 15 кубически сантиметра по-голям, което се равнява на забавяне на стареенето с между три и шест години.

Как да спите така, че да живеете пет години по-дълго?

Учени обаче препоръчват дремките да не са с по-голяма продължителност от половин час.

Те същ така допълват, че много професии не позволяват спане през деня, като в работната култура на тази практика често не се гледа с добро око.

"Казваме, че всеки би могъл да извлече някаква полза от дрямката," казва доктор Виктория Гарфийлд пред BBC. Тя описва констатациите като "доста напредничави и вълнуващи".

Доказано е, че дрямката е от съществено значение, когато сме бебета, става по-рядка с напредване на възрастта, а популярността ѝ отново скача след пенсия, като 27% от хората на възраст на 65 г. казват, че спят през деня.

Доктор Гарфийлд казва, че съветът за дрямка е "нещо доста лесно" за изпълнение в сравнение със загубата на тегло или спорта, които са "трудни за много хора".

Как да поддържате мозъка и паметта си в оптимално състояние?

Мозъкът на човек се свива с възрастта, но все още са необходими допълнителни проучвания, за да се установи дали дрямката през деня може да помага за предотвратяването на болести като Алцхаймер.

Като цяло здравето на мозъка е важно за защита срещу деменция, а това състояние се свързва с нарушен сън.

Учените предполагат, че лошият сън уврежда мозъка с времето като води до възпаления и засяга връзките между мозъчните клетки.

"Така редовната дрямка би могла да предпазва от невродегенерация чрез компенсиране на недостатъчния сън," казва Валентина Пас.

Доктор Гарфийлд обаче не търси удобно място за подремване на работното място и предпочита други начини да се грижи за мозъка си.

"Честно казано, предпочитам да прекарам 30 минути спортувайки, отколкото в дрямка и вероятно бих го препоръчала и на майка ми."

Изучаването на дрямката може да бъде трудно.

Подремването може да подобри здравето, но обратното също важи, тъй като може да се толкова изморени, че да имате нужда да дремнете повече.

По тази причина учените са използвали една находчива техника, за да докажат, че подремването е полезно.

Дишането през устата може да развали съня ви. Ето как да се справите

Те са използвали гигантски естествен експеримент, базиран на ДНК. Предишни изследвания са установили 97 фрагмента от нашата ДНК, които ни правят по-склонни да подремваме или да издържаме без дрямка през деня.

Така екипът използва данни от 35 000 души на възраст между 40 и 69 г., които са участвали в британско проучване и просто са сравнили данните на хората, които са предразположени към подремване и на тези, които не са.

Резултатите, които са публикувани в медицинското издание Sleep Health, показват 15 кубични сантиметра разлика в размера на мозъка, които се равняват на между 2.6 и 6.5 години състаряване. Общият обем на мозъка е бил около 1 480 куб. см. в проучването.

"Обичам да подремвам за кратко през уикендите и това проучване ме убеждава, че не трябва да се чувствам сякаш мързелувам, а дрямката дори може би защитава моя мозък," казва пред BBC професор Тара Спайърс-Джоунс от Единбургския университет и президент на британската Асоциация по неврология.

Според нея "интересното" проучване установява "малко, но значително увеличение на обема на мозъка" и "допълва данните, които показват, че сънят е важен за здравето на мозъка".

Учените не са изследвали директно дълбокия сън в средата на деня, но според тях науката сочи по-скоро към отрязък от половин час за спане.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм