Ако живеете на място, засегнато от неотдавнашните горещини, може би сте прекарали нощите си в мятане и въртене, опитвайки различни позиции за спане в опит да се почувствате удобно. Но какво сочат доказателствата за това кои позиции за спане са наистина най-добри?

Проучванията, проведени върху всички - от моряците на контейнеровози до заварчиците в Нигерия, може би ще ни помогнат, макар че като се има предвид колко важен е сънят за нас, е изненадващо колко малко мащабни проучвания са проведени, съобщават от Би Би Си.

Първо, трябва да се намери начин да се установи в каква позиция спят хората. Можете да ги попитате, разбира се, но ние наистина помним само начина, по който сме лежали, когато сме се опитвали да заспим, и положението, в което се събуждаме. За да разберат повече, изследователите са изпробвали различни техники, включително заснемане на хора, докато спят, или ги карат да използват носими технологии, които следят движенията им.

Спането настрани може да има много предимства. Например проучване на режима на сън на заварчици на контейнеровози в Нигерия показва, че тези, които спят по гръб, са по-склонни да страдат от болки в гърба в сравнение с тези, които спят настрани. 

Хората, които спят в по-изправена и по-поддържана странична позиция, съобщават, че имат по-малко болки във врата. Но това не означава, че спането настрани е подходящо за всички или че е панацея за всички болки. Това зависи от вашето заболяване и точната позиция, която заемате по време на сън.

Ако страдате от киселини, може би си струва да опитате да спите повече на лявата си страна в бъдеще.

А какво ще кажете за бръчките? Със сигурност лежането с лице, притиснато във възглавницата, влошава бръчките?

В "Aesthetic Surgery Journal" група пластични хирурзи казват, че кожата на лицето се запазва най-добре, ако се третира като "водорасли, които се люлеят, докато са привързани към стеблото".

Идеята е лицето ви да се натоварва колкото се може по-малко, докато спите, а това изключва спането с лице надолу. И ако запазването на кожата ви е по-важно от това да спите по-добре, да се справяте с болките или рефлукса, тогава спането настрани също не е идеално.

Какво можем да заключим от всичко това? Първо, че при равни други условия спането настрани има редица предимства, но точната ви поза може да окаже влияние върху болките във врата и гърба, а страната, на която спите, може да увеличи или намали киселинния рефлукс. Хъркането се увеличава, ако спите по гръб, но всички сме различни, така че все пак това може да е начинът, по който спите най-добре.

Струва си да изпробвате нови позиции за сън и да си водите дневник, ако сегашната ви позиция не ви осигурява добър сън през нощта. Но не забравяйте да не се вманиачавате прекалено много в различните позиции, защото може да се събудите от притеснения.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм