Малките разлики в навиците ни по отношение на съня в работните и почивните дни от седмицата биха могли да доведат до нездравословни промени в стомашно-чревния тракт, сочи ново проучване, съобщават от Darik Business Review.
Това може отчасти да е в резултат на това, че хората с т. нар. "социален джетлаг" има малко по-лош начин на хранене, установяват британски учени.
Известно е, че силно нарушеният сън, особено работата на смени, оказва отрицателен ефект върху здравето.
Спазването на едно и също време за лягане и ставане от сън, както и балансираното хранене, могат да помогнат за намаляване на риска от заболявания.
Проучването на учени от Кингс Колидж (Лондон) сред 1000 души установява, че дори 90-минутна разлика в средното количество сън в рамките на една стандартна седмица би могла да окаже влияние върху видовете бактерии, които се намират в стомашно-чревния тракт.
"Лошото качество на съня влия върху решенията, които хората вземат и те жадуват за храни с високо съдържание на въглехидрати или захар," казва доктор Бърмингам.
Нездравословното хранене може да засегне нивата на конкретни бактерии в стомашно-чревния тракт.
Учените са установили, че три от шестте вида бактерии, преобладаващи при групата участници със социален джетлаг, се свързват с лошо хранене, наднормено тегло и по-високи нива на възпаления и риск от инсулт.
Отношенията между съня, храненето и бактериите в червата ни са сложни и все има много неща, които трябва да бъдат установени, казва екипът от учени.
Междувременно, техният съвет е, ако е възможно, да бъде последователни през седмицата.
"Поддържането на редовни времена на лягане и ставане може да повлияе положително на чревния ви микробиом," казва доктор Сара Бери от Кингс Колидж.
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts