Искате ли да живеете по-дълго? Просто добавете седем здравословни навика към живота си. Ако започнете да ги практикувате, можете да удължите живота си, според ново проучване, анализиращо данни за ветерани от САЩ, пишат от Darik Business Review.

Какви са тези магически здравословни навици?

Нищо, за което да не сте чували и преди: спортувайте, хранете се здравословно, намалете стреса, спете добре и създайте положителни социални взаимоотношения. От друга страна, не пушете, не пийте твърде много и не се пристрастявайте към опиоидите.

Нищо, за което да не сте чували и преди: спортувайте, хранете се здравословно, намалете стреса, спете добре и създайте положителни социални взаимоотношения. От друга страна, не пушете, не пийте твърде много и не се пристрастявайте към опиоидите.

Навиците се надграждат един друг

Проучването разглежда начина на живот на близо 720 000 военни ветерани на възраст между 40 и 99 години.

С нарастването на броя на промените в начина на живот се увеличават и ползите, а продължителността му може да нарасне с близо четвърт век, съобщава CNN, цитирайки данните от проучването.

Вижте кои са седемте здравословни навика, които могат да удължат живота ви, класирани според големината на приноса си към човешкото дълголетие:

№ 1: Физическа активност

Според много експерти, това е един от най-сериозните фактори, подобряващи здравословното състояние. Редовната физическа активност води до 46% спад на риска от смърт поради каквато и да е причина, в сравнение с неспортуващите.

Не трябва да се включвате в маратони или да се отдавате на екстремни спортове – нужна е само лека до умерена физическа дейност в рамките на 7.5 часа седмично.

№ 2: Без опиоиди

Липсата на пристрастяване към опиоиди е вторият най-важен фактор за по-дълъг живот, намалявайки риска от ранна смърт с 38%, установява проучването. Това е сериозен проблем в САЩ, определен като национална „спешна ситуация за общественото здраве“.

№ 3: Без тютюнопушене

Ако не пушите, намалявате риска от смърт с 29%. Това обаче не важи, ако сте бивш пушач. Въпреки това, спирането на цигарите във всеки един момент от живота носи големи ползи за здравето, казват експертите.

№ 4: Без стрес

Успешното управление на стреса намалява ранната смърт с 22%.

№ 5: Растителна диета

Преминаването на растителна диета би повишило шансовете ви за по-дълъг живот с 21%, установява проучването. Но това не означава, че трябва да сте вегетарианец или веган.

Следването на здравословен растителен план - като средиземноморската диета, базирана на пълнозърнести храни и зеленолистни зеленчуци, е от ключово значение.

№ 6: Без алкохол

Избягването на прекомерния прием на алкохол (повече от четири алкохолни напитки на ден) е друг навик, намаляващ риска от смърт с 19%. Дори умерените пиячи обаче са изложени на риск, твърдят други проучвания, тъй като всяко количество алкохол може да бъде нездравословно.

№ 7: Добър нощен сън

Дефиниран като поне седем до девет часа на нощ без събуждане, добрият нощен сън намалява шансовете за ранна смърт с 18%. Десетки проучвания свързват лошия сън с вредни последици за здравето, включително преждевременна смъртност.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм