Папа Франциск беше изписан от поликлиниката Джемели, където беше хоспитализиран повече от седмица поради лапаротомия и пластика на коремната стена с протези, предаде Rai News. Папата беше посрещнат от тълпа от хора, които заедно с пресата и фотографите се наредиха пред изхода на болницата. Папата, усмихнат, поздрави лекарите, преди да влезе в колата и да се изправи. "Още съм жив", каза той и изрази дълбока скръб от трагедията на мигрантите.

Операцията на папа Франциск е преминала успешно

„По-добре е от преди и ще се върне на работа. Той ще бъде по-силен папа“, потвърждава Серджо Алфиери, хирургът, който оперира папата. „Колко време ще продължи възстановяването? Той вече започна работа, предстоят му важни ангажименти, които ще спази. Светият отец искаше да благодари на целия персонал, на здравните работници, на ръководството, имаше личен разговор с колега, който е не е добре, той също искаше да наблюдава свещеническото служение. Какво ни каза? Благодаря ви, молете се за мен. Папата е по-добре от преди“.

Папа Франциск: Хомосексуалността не е престъпление

След изписването си от поликлиниката Джемели, преди да се върне във Ватикана, папата отиде в базиликата Санта Мария Маджоре, за да се помоли пред иконата “Salus Populi Romani“, както е правил десетки пъти. Пристигайки пред Римската базилика с кола, той слиза сам, след което сяда в инвалидна количка. Преди да влезе в църквата, поздрави туристите, които бяха пред Санта Мария Маджоре.

Папа Франциск: Поздравявам Ви за това, че, въпреки че сте толкова различни, сте заедно в името на Вашата страна България

В четвъртък, 15 юни, “в знак на благодарност, папата прие целия оперативен екип, съставен от медицински персонал, медицински сестри, социални и здравни работници и помощници, които координираха, извършиха и направиха възможна хирургическата операция на 7 юни“, казва директорът на болницата. Впоследствие папата се срещна с монсеньор Клаудио Джулиодори, генерален църковен асистент на Католическия университет и дон Нунцио Курао, духовен асистент на персонала на поликлиниката; „следователно представителите на Борда на директорите на фондация “Gemelli Polyclinic“ с президента Карло Фрата Пасини и ректора на Католическия университет Франко Анели, заедно с управителните органи на поликлиниката с генералния директор Марко Елефанти“.

Папа Франциск: Само богатите в Италия могат да си позволят деца

„Накрая той отиде в отделението по детска онкология и детска неврохирургия, където се подпомагат малките пациенти, които през последните дни изразиха обичта си към папата чрез множество писма, рисунки и послания за бързо възстановяване. Папа Франциск се докосна до болката от първа ръка на тези деца, които всеки ден носят на плещите си, заедно със своите майки и бащи, Кръстното страдание. На всяко от тях той подари броеница и книга. В приветствието към присъстващите Негово Светейшество отправи благодарност към целия здравен персонал за техния професионализъм и стремеж да облекчат страданието на другия, както и с лекарствата, така и с нежност и човечност“.

снимки: Getty Images

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм