Депутатите одобриха на първо четене създаването на Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Новите разпоредби дават възможност за изграждане на електроенергийни централи в морските пространства на България. Вносителите от ПП-ДБ коментираха, че това ще даде възможност да се увеличи електроенергията, произвеждана от вятърни централи и ще отговори на нарастващия инвеститорски интерес. Опозицията не подкрепи текстовете и изрази опасения, че промените ще се отразят негативно на туризма и на околната среда.

Мнозинството в парламента одобри създаването на Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Според опозицията текстовете прокарват лобистки интереси, а крайният потребител няма да усети разлика в цената на това. Борислав Гуцанов от БСП уточни: "Този проект е чудовищен и ще унищожи и морето и туризмът ни"

Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че бъдещите вятърни централи няма да се отразят на туризма: "Няма да виждате перки, имаме стотици километри морско пространство"

От ПП-ДБ контрираха, че това, което пречи на БСП не са перките, а независимостта на българската енергетика.

"Нашата елекроенергия става прекалено скъпа за общия европейски пазар, ние без да развитем вятърна енергия в зимата ще се превърнем в нетен вносител, вместо износител на енргия", заяви Владислав Панев. 

Според "Възраждане" изграждането на централи в Черно море ще наруши биоразнообразието и ще има отрицателно въздействие върху секторите туризъм и рибарство. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм