Народното събрание ратифицира споразумението между България и Украйна за предоставяне на БТР-и с наличното към тях въоръжение. Бойната техника, която държавата ще даде на Украйна е от резервите на Министерството на вътрешните работи и е с отпаднала необходимост. Против ратификацията гласуваха само от Възраждане и БСП, според които бронирани машини трябва да останат в България и да се използват в пограничните райони или в случай на военен конфликт.

Парламента ратифицира споразумението между България и Украйна, според което държавата ни ще предостави безвъзмездно на Украйна бронетранспортьори и наличното към тях въоръжение и резервни части. БТР-ите са с отпаднала необходимост и са част от запасите на МВР, а не на Министерството на отбраната, уточни Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Броя на бронираната транспортна техника, които ще получи Украйна е поверителен, но лидерът на Възраждане Костадин Костадинов коментира, че става дума за 120 машини.

От БСП коментираха, че това споразумение е раболепно, а Иван Ченчев допълни.

Ратификацията беше подкрепена от всички партии, с изключение на БСП и Възраждане. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм