"Бях под моста, опитвайки се да взема малко дрога, когато усетих ръка, която ме грабна отзад. Това бяха талибаните. Те бяха дошли да ни отведат."

Зомби апокалипсис: Нова дрога, разяждаща плътта, вдигна тревога в САЩ (видео и снимки)

Мохамед Омар си спомня момента, в който талибанските войници се появили неочаквано на моста Пул-е-Сухта в Западен Кабул, разказва той пред Би Би Си. Дълго преди талибаните да се върнат на власт през август 2021 г., районът беше прочуто свърталище на наркомани.

„По-добре смърт, отколкото живот без достойнство“: Образованието за момичетата в Афганистан е тема табу

През последните месеци те хващат стотици мъже из столицата - от моста и от парковете. Повечето са отведени в бивша американска военна база, която е превърната в импровизиран център за рехабилитация.

Афганистан е световната столица на наркоманията. Приблизително 3,5 милиона души - в страна с население от около 40 милиона, са пристрастени, според Бюрото за международни наркотици и правоприлагане.

„Братчето ти няма да се върне, мамо“: Деца са разстрелвани в Йемен, докато играят навън

Под моста Пул-е-Сухта често могат да се видят стотици мъже, клекнали, прегърбени сред купчини боклук, спринцовки, фекалии и от време на време труповете на тези, които са предозирали.

Предпочитаните наркотици са хероин или метамфетамин.

Смрадта под моста е ужасна, кучетата ровят из купчини боклук, търсейки остатъци от храна. Над главата им е градският трафик, уличните търговци продават стоки, а пътуващите бързат да хванат автобуса си.

Талибаните закриват салоните за красота в Афганистан

„Щях да отида там, за да се срещна с приятелите си и да си взема дрога. Не се страхувах от смъртта. Смъртта така или иначе е в ръцете на Бог“, казва Омар.

Мъжете, които наричаха това място дом, бяха почти забравени въпреки политиката на предишното правителство да събира зависимите и да ги настанява в центрове, но когато талибаните отново поеха контрола над страната, те започнаха по-агресивна кампания, за да ги премахнат от улиците.

Използваха тръби и камшици, за да ни бият. Счупиха ми пръста, защото не исках да напусна моста и се съпротивлявах. Все пак ни изгониха“, разказа Омар. 

„Те унищожиха бъдещето ми“: Талибаните забраниха на жените да посещават университети

Той бил бутнат в автобус, заедно с десетки други.

Кадри, разпространени по-късно от талибанското правителство, показват техни войници да разчистват района от наркомани, починали от свръхдоза. Безжизнените им тела са отнесени увити в тъмносиви шалове. Други, все още живи, трябвало да бъдат изнесени на носилки, защото били в безсъзнание.

Афганистан: Талибаните са призовани да спрат публичните бичувания и екзекуциите

Болницата за рехабилитация, в която е откаран Омар, има 1000 легла и в момента 3000 пациенти. Условията са мизерни. Мъжете са държани в центъра за около 45 дни, където преминават през интензивна програма, преди да бъдат освободени. Няма сигурност, че тези пациенти няма да получат рецидив.

Докато отстранените от улицата са предимно мъже, някои жени и деца също са отведени в специализирани рехабилитационни центрове.

Омар, подобно на останалите наркомани в стаята в центъра в Кабул, е силно отслабнал, кафявата му дреха, предоставена от властите, виси свободно от него, а лицето му е изтощено.

Игрите на глада: Афганистанци продават дъщерите и органите си за парче хляб (снимки)

Седнал на ръба на леглото, той описва живота, който някога е имал.

Един ден бях в Дубай, на следващия в Турция и понякога в Иран. Пътувах по света като стюард с Kam Air и често имах VIP гости като бившите президенти в самолета.

Той загубил работата си, когато Кабул паднал. Изправен пред икономически трудности и несигурно бъдеще, той се обърнал към наркотиците.

Талибаните забраниха на жените да влизат в парковете на Кабул

Когато талибаните бяха на власт през 90-те години на миналия век, те почти премахнаха отглеждането на мак, но търговията с наркотици се превърна в основен източник на доходи за тях през целия им 20-годишен бунт.

Сега талибаните казват, че са наредили край на търговията с мак и се опитват да наложат тази политика. Според ООН обач, отглеждането се е увеличило с 32% през 2022 г. в сравнение с 2021 г.

Междувременно икономиката на Афганистан е на ръба на колапса, страдайки от загуба на международна подкрепа, предизвикателства пред сигурността, проблеми, свързани с климата, и глобална инфлация на храните.

Афганистански жени протестират срещу „геноцида“ над хазарите

Откакто е в рехабилитационния център, Омар е решен да се оправи.

Искам да се оженя, да имам семейство и да живея нормален живот. Тези лекари са толкова мили. Опитват се да ни помогнат с всички сили“, сподели той. 

Талибаните продължават да докарват още хора и персоналът се бори да намери място за тях.

Има много професионалисти сред тази група. Умни, образовани хора, които някога са имали добър живот, но трудностите в нашето общество, бедността и липсата на работа са ги докарали дотук“, разказа един от лекарите.

Талибаните подписаха временна сделка с Русия

Въпреки пренаселеността и липсата на средства, лекарите продължават да се ангажират да направят всичко възможно, за да помогнат на тези зависими.

Няма сигурност, че тези пациенти няма да получат рецидив, след като си тръгнат, но трябва да продължим да опитваме и най-важното, трябва да им дадем надежда за бъдещето. В момента няма такава“, добави той.

Снимки: Getty Images

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм