„Всеки ден се събуждам с надеждата да се върна на училище. Талибаните продължават да казват, че ще отворят училища. Но вече минаха почти две години. Не им вярвам. Това разбива сърцето ми“, казва 17-годишната Хабиба пред Би Би Си. 

„Братчето ти няма да се върне, мамо“: Деца са разстрелвани в Йемен, докато играят навън

В Афганистан образованието на момичетата все още е предизвикателство, дори след две десетилетия на усилия за неговото подобряване.

"Когато видя момчета да ходят на училище и да правят каквото си искат, наистина ме боли. Чувствам се много зле. Когато видя брат ми да тръгва на училище, се чувствам разбита", казва Тамана. Гласът й трепери и сълзи се стичат по бузите й.

През ноември на жените и момичетата беше забранено да влизат в паркове, фитнес зали и басейни. На момичетата вече не беше позволено да избират предмети като икономика, инженерство и журналистика в университета.

Талибаните закриват салоните за красота в Афганистан

"Ако тези ограничения продължат, не мисля, че този живот вече си струва да се живее за жените. Ние нямаме достъп до нашите основни права като човешки същества. Животът няма смисъл без образование. Мисля, че смъртта е по-добра от живот като това", казва Махтаб.

Мира (името е променено) е вдовица в средата на четиридесетте. Работила е като чистачка в девическо училище, издържайки 10-членното си семейство. Загубила е работата си, когато училището е затворено, и оттогава на фона на икономическа криза в страната не е намерила работа. Сега тя проси по улиците на Кабул.

„Те унищожиха бъдещето ми“: Талибаните забраниха на жените да посещават университети

Чувствам се сякаш не съм жива. Хората знаят, че нямам нищо, затова се опитват да ми помогнат. По-добре е да умра, отколкото да живея живот без достойнство“, казва тя, плачейки безутешно. 

"Ако един ден получа картофи, ги обелвам и ги сварявам. На следващия ден варя обелките, за да нахраня семейството си."

Афганистан: Талибаните са призовани да спрат публичните бичувания и екзекуциите

Според официалните данни около 3,5 милиона деца в Афганистан не ходят на училище. Момичетата са сред най-уязвимите, като само около 30% от тях имат достъп до образование.

През 2020 година, въпреки пандемията Ковид-19, беше постигнат напредък в подобряването на образованието на момичетата в Афганистан. Според министерството на образованието в страната бяха изградени нови училища и бяха назначени повече учители, за да се осигури образование на момичетата.

Въпреки това, сега, след като талибаните взеха контрол над страната, има опасения, че тези постижения може да бъдат забравени. Талибаните преди властването си в Афганистан не позволяваха на момичетата да ходят на училище и насърчаваха традиционната роля на жените да бъдат домакини и майки.

Игрите на глада: Афганистанци продават дъщерите и органите си за парче хляб (снимки)

Азиза Ахмед казва, че е много разтревожена за бъдещето на образованието на момичетата в Афганистан след превземането на талибаните.

"Сега има много неизвестни. Не знаем какво ще стане с образованието на момичетата. Надяваме се, че ще продължи да се подобрява, но много ме е страх, че това може да не се случи", казва тя.

Талибаните са заявили, че ще позволят на жените да продължат да работят и да се образовават, но не е ясно дали това ще се случи на практика.

Азиза Ахмед има надежда, че момичетата ще продължат да се борят за своите права.

Талибаните забраниха на жените да влизат в парковете на Кабул

"Всички момичета и жени в Афганистан имат правото да бъдат образовани и да работят, ако това желаят. Никой не може да им отнеме тези права", казва тя.

Надеждата за бъдещето на образованието на момичетата в Афганистан е в ръцете на новото правителство и международната общност. Сега е важно да се гарантира, че момичетата ще имат достъп до образование и че това ще бъде приоритет за новите лидери в Афганистан.

Афганистански жени протестират срещу „геноцида“ над хазарите

Същевременно, организации като УНИЦЕФ продължават да работят в Афганистан, за да гарантират, че момичетата ще имат достъп до образование.

"УНИЦЕФ остава ангажирана да гарантира, че всички деца в Афганистан - момчета и момичета, имат достъп до образование и могат да учат в безопасна и подходяща за учене среда", казва представител на организацията.

Талибаните подписаха временна сделка с Русия

Афганистан е една от най-бедните страни в света. Съгласно статистиката на ООН, само около 37% от жените и 66% от мъжете над 15 години в Афганистан са грамотни.

Образованието на момичетата е от решаващо значение не само за тяхното лично развитие, но и за икономическото развитие на страната, като им се дават възможности да учат и да се присъединят към работната сила на Афганистан в бъдеще.

В Световната цел за устойчиво развитие ООН се е ангажирала да гарантира, че до 2030 г. всички деца ще имат достъп до безплатно, качествено и всеобхватно образование.

Снимки: Getty Images

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм