Талибаните забраниха на жените да посещават всички паркове в Кабул, изключвайки ги още повече от обществения живот в Афганистан, съобщават от Би Би Си (BBC).

Афганистански жени протестират срещу „геноцида“ над хазарите

Говорител на Министерството на порока и добродетелта заяви пред британската медия, че е управителите на паркове в столицата са предупредени да не допускат жени. Талибаните твърдят, че ислямските закони не се спазват в местата за отдих.

Мъже пред атракционен парк. Снимка: БГНЕС

Правата и свободите на жените са силно ограничени, откакто талибаните отново поеха властта през август 2021 г.

Според правилата на талибаните за разделяне на хората по пол, жените имаха право да посещават паркове в неделя, понеделник и вторник, а мъжете - през останалите четири. Вече няма да се допускат жени, дори те да са придружени от роднини мъже.

Талибаните подписаха временна сделка с Русия

“Направихме това, защото през последните 15 месеца, въпреки нашите усилия, хората ходеха в парка и не спазваха законите на шериата”, каза Мохамед Акиф, говорител на Министерството на порока и добродетелта. “Ограничението е за всички жени, независимо дали са със или без махрам (мъжки придружител)”.

Забраната за жени се простира и върху увеселителните паркове, които обикновено имат атракциони като блъскащи се колички или виенско колело и където семействата са заедно с децата си.

С фойерверки: Талибаните празнуват една година незавимост от Америка (видео)

Изглежда, че засега забраната е в сила само в столицата, но в миналото подобни правила в крайна сметка са се разпространявали в цялата страна.

Жена не е допусната в атракционен парк. Снимка: БГНЕС

Жена, с която агенция “Ройтерс” разговаря на входа на парк в Кабул, беше разочарована, след като не ѝ беше позволено да влезе.

“Когато майка дойде с децата си, трябва да им бъде позволено да влязат в парка, защото тези деца не са виждали нищо добро... Трябва да играят и да се забавляват”, заяви Масума, която даде само първото си име от съображения за сигурност.

Афганистанка: Всеки ден живеем в страх! Продаваме децата си, за да има какво да ядем

Под управлението на талибаните жените в Афганистан са подложени на редица ограничения върху свободите си.

Редица от тях са били бити, защото са настоявали за правата си. На жените е забранено да пътуват на по-дълги разстояния без придружител от мъжки пол. Тийнейджърките все още не са се върнали на училище в по-голяма част от страната въпреки обещанията на талибаните да им позволят да го направят.

Талибаните наредиха на жените да ходят с бурка на обществени места

Въпреки че някои жени все още работят в сектори като здравеопазване и образование, на повечето им е казано да не ходят на работа, след като талибаните се върнаха на власт. През май бе приет указ, който нарежда на жените да носят ислямски воал на обществени места, въпреки че някои жени в градските райони все още могат да бъдат видени без такъв.

Мъже в атракционен парк. Снимка: БГНЕС

Талибаните обещаха, че няма да има брутална репресия срещу жените, както беше, когато за първи път бяха на власт през 90-те години. Те обявиха, че сега зачитат правата на жените в съответствие със законите на шериата и не са против това жените да бъдат образовани или да имат работа.

Жените тв водещи в Афганистан ще покриват лицето си в ефир

Дипломати от Запада са дали знак на талибаните, че възобновяването на финансирането за развитието на страната зависи от подобряването на отношението към жените.

Превод: Илина Стоянова 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм