Десетки жени от малцинствената хазарска общност в Афганистан протестираха в столицата в събота, след самоубийствен атентат в Кабул, убил 35 предимно млади жени от същата общност, предаде БГНЕС.

Атентатор се самовзриви в петък в учебна зала на столицата, докато стотици ученици полагаха тестове за подготовка за приемни изпити в района на Дашт-е-Барчи в града. Западният квартал е предимно шиитски мюсюлмански анклав и е обитаван хазарска общност - исторически потискана група, която е била мишена на някои от най-жестоките атаки в Афганистан през последните години.

Кабул: Бомбен атентат в училище уби 35 души

В събота около 50 жени скандираха "Спрете хазарския геноцид, не е престъпление да си шиит", докато минаваха покрай болница в Дашт-е-Барчи, където бяха лекувани няколко ранени на нападението.

Облечени в черни хиджаби и забрадки, протестиращите жени носеха транспаранти с надпис: "Спрете да убивате хазари". Свидетели казаха пред АФП, че нападателят самоубиец се е взривил в женската част на залата, разделена по пол.

По-късно протестиращите се събраха пред болницата и скандираха лозунги, а за опазване на реда наоколо имаше десетки въоръжени до зъби талибани, някои с гранатомети.

19 убити и 27 ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Откакто твърдолинейните талибани се завърнаха на власт миналия август, протестите станаха опасни за на жените, много от тях бяха задържани и митингите бяха разпръснати от талибанските сили, стрелящи във въздуха.

Никоя група не е поела отговорност за нападението в петък във Висшия образователен център Каадж. Но джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) смята шиитите за еретици и преди това е поемала отговорност за атаки в района, насочени срещу момичета, училища и джамии.

Талибаните също така смятат хазарската общност за езичници, а правозащитни групи често обвиняват ислямистите, че извършват насилие срещу хазарите по време на 20-годишния им бунт против бившето правителство, подкрепяно от САЩ.

След поемането на властта талибаните обещаха да защитават малцинствата и да се противопоставят на заплахите за сигурността. Въпреки това правозащитната група Amnesty International заяви, че нападението от петък е „срамно напомняне за неспособността и пълния провал на талибаните да защитят народа на Афганистан“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм