Два пикапа с половин дузина тежко въоръжени мъже на борда ни ескортират по време на пътуването до обсадения град Таиз, пише Sky News. Остават с нас през всичките три дни, в които сме в града. Може да се говори все повече за потенциален мир в Йемен, но войната никога не е спирала в Таиз.

Игрите на глада: Афганистанци продават дъщерите и органите си за парче хляб (снимки)

Градът е разделен на две, като полицията на хутите контролира едната половина, а правителствените войски държат другата страна.

Снимка: Getty Images

Трябва да преминем през близо 30 въоръжени контролно-пропускателни пункта между пристанищния град Аден и третия по големина град в Йемен. Това е разстояние от 200 километра и в дните преди войната пътуването отнемаше около два часа, понякога и по-малко.

Сега повечето пътища са отрязани от битки, несигурност или териториални придобивки. До града се стига само по прашни, скалисти пътеки, които се вият по коварните планински склонове.

Израел нанесе въздушни удари срещу Сирия

А пътуването означава пресичане на територия, държана не само от правителствени войски, но и от различни сепаратистки групи, които се борят за независимост.

Все още има малки групи от ислямски екстремисти, но те бяха до голяма степен кастрирани в този мъчителен конфликт, който се превърна в регионална прокси война, подклаждана от Саудитска Арабия, подкрепяща международно признатото правителство, и Иран, който подкрепяше и въоръжаваше полицията на хусите.

В момента пътуването може да отнеме шест часа и много търговци говорят, че трябва да плащат „глоби“ на множеството контролно-пропускателни пунктове, докато транспортират така необходимите консумативи в Таиз. Това направи пътуването едновременно опасно и скъпо.

Талибаните забраниха на жените да влизат в парковете на Кабул

Обсадата, наложена от противопоставящата се полиция Хути, доведе до бавно задушаване на онези цивилни, останали в града.

Те се борят за храна, вода и за всякакъв вид прехрана. Откриваме няколко семейства, които къмпингуват в изоставени, бомбардирани сгради близо до фронтовата линия, разделяща двете враждуващи групи, просто защото е „без наем“, продължава разка

Снимка: Getty Images

Един баща на име Мохамед ни казва, че е имал три деца, родени по време на обсадата, докато е живял в мазето на бомбардиран бивш търговски център.

Най-малко 64 деца са убити при военни операции на Обединеното кралство в Афганистан

Разбира се, тревожа се за тяхната безопасност. Тук не е безопасно, но се опитвам да ги задържа вътре колкото е възможно повече и им казвам да не излизат, когато чуем експлозиите и обстрела", казва той.

Снимка: Getty Images

Много от домовете са инкубатори за ракети и снаряди, които са се вградили в сградите, но все още не са детонирали.

Снимка: Getty Images

Всички те ни казват за страха си от снайперисти на хутите, които се позиционират на високи сгради и убиват цивилни, включително деца и пенсионери.

Снимка: Getty Images

„Никога няма да напусна дома си“

Намираме Кабул Ахмед Али, която казва, че е на около 70 години, в болница със снайперска рана от куршум в гърба. Куршумът беше излязъл през ръката й.

Афганистански жени протестират срещу „геноцида“ над хазарите

Отказвам да бъда изгонена от дома си. Хусите продължиха да ми крещят „Защо си още тук, луда жена?“, но аз никога няма да напусна дома си", разказва тя за къщата си близо до фронтовата линия. 

Някои от тези, които все още са там, окачват чаршафи и одеяла между къщите си, за да се опитат да скрият гледката на снайперистите, докато се придвижват от дома към улицата. И са натрупали пясък по определени улици, за да спрат превозните средства да се движат и да ги обстрелват.

Анджелина Джоли се оттегля като специален пратеник на ООН

Виждаме бойци да се движат на мотоциклети с оръжия, преметнати на раменете им.

Ние искаме мир. Те не искат. Те убиват невинни хора, дори деца, така че ние пазим оръжията си, за да се защитим“, казва ни 23-годишният Халид Али. 

Снимка: Getty Images

Има и трагично повтарящи се истории за деца и семейства, ударени от произволни снаряди, изстреляни безразборно и без предупреждение.

Над 20 убити при нападение на „Ал Кайда” в Йемен

Деца загинаха, докато играеха навън

Фатима, която е майка на девет деца, не е на себе си от мъка, докато ни показва снимките на случилото се с четири от децата й в деня, в който били попаднали в обстрел. Образите на нейните мъртви и осакатени деца са всичко, което й е останало от тях.

Това бяха ужасяващи снимки, показващи как младите им тела са разкъсани от експлозията. Четирима от тях бяха ударени, докато играеха заедно пред дома им. Най-голямата, Лейла, е на около 12. Тя, братята й Хамед, който е на 10 години, и седемгодишният Махмуд са убити заедно.

Снимка: Getty Images

Тригодишният Хамид оцелял, но левият му крак бил ампутиран и той все още се лекува в Йордания с баща си до него. Най-малкият, двегодишният Малак, взима снимките, докато майка му ни разказва и й кимва с думите „Махмуд! Това е Махмуд“.

Влиза в сила двумесечното примирие в Йемен

Майка му отговаря с ридания: „Махмуд няма да се върне, хабиби [любов моя]. Вече го няма“, казва тя.

Фатима е събрала досие, за да се опита да документира случилото се с нейните деца. Тя иска справедливост.

"Искам този, който направи това, да плати за това, което причини на децата ми. Те бяха просто деца, просто деца. Какво направиха, за да заслужат това?"

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм