Правителството на Обединеното кралство е платило за смъртта на поне четири пъти повече афганистански деца, отколкото е признавало преди, предаде Би Би Си.

Изплатени са компенсации за 64 деца, вместо публично признатите 16.

Всички бяха убити в боевете с участието на британските сили между 2006 и 2014 г.

Новите данни идват от искания за свобода на информацията, направени от благотворителната организация Action on Armed Violence (AOAV).

Историк пред Дарик: Забравяме ужасите на войната, живеейки в мирни времена

Въздушните удари и попадането в кръстосан огън бяха сред най-честите причини за смърт, които бяха изброени. AOAV вярва, че броят на регистрираните смъртни случаи на цивилни, причинени от британските сили, вероятно е подценен.

От тези смъртни случаи, които са регистрирани, действителният брой на убитите деца всъщност може да достигне 135, тъй като някои от смъртните случаи са описани в документите на Министерството на отбраната (МО) просто като синове и дъщери - без възраст и обстоятелства на смъртта.

Афганистански жени протестират срещу „геноцида“ над хазарите

AOAV казва, че е възможно някои от тези 135 да са били възрастни, но вероятността те да са били под 18 години е висока поради много ниската средна възраст в Афганистан.

Повечето от 881 искове за смъртни случаи, отправени към британците, бяха отхвърлени и само една четвърт получиха обезщетение.

Сред тези, които бяха успешни, беше един за осем членове на едно и също афганистанско семейство, убити при въздушен удар на коалицията срещу село в област Нава в Хелманд през май 2009 г.

Кабул: Бомбен атентат в училище уби 35 души

Мъж поиска обезщетение за смъртта на племенника си, двете съпруги на племенника му и петте им деца. Отне 144 дни за уреждане на иска, за което той получи £7,205 ($8,260 по текущия обменен курс).

Общо Министерството на отбраната изплати £688 000 за 289 убити цивилни афганистанци между 2006-14 г.

AOAV казва, че от ищците често се е изисквало да предоставят снимки, свидетелства за раждане, както и подкрепящи писма, преди да им бъде платено, и много от тях са били официално интервюирани от британски служители, за да потвърдят, че не са свързани с талибаните.

19 убити и 27 ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Предишни искания за свобода на информацията показват, че плащанията на Обединеното кралство за смъртни случаи в Афганистан са варирали значително. В някои случаи хората са получавали повече за загубата на имущество или добитък, отколкото членовете на семейството.

В изявление Министерството на отбраната каза: „Всяка цивилна смърт по време на конфликт е трагедия, още повече когато са замесени деца и членове на семейството.

Казва се също, че въпреки че британските сили се опитват да сведат до минимум нараняванията на цивилни, "за съжаление, те никога не могат да бъдат напълно елиминирани".

Западът е притеснен от присъствието на екстремистки групи в Афганистан

Иън Овъртън, директор на благотворителната организация AOAV обаче, критикува липсата на прозрачност относно смъртните случаи - тъй като на изследователите са им отнели години, за да получат информацията от Министерството на отбраната.

Правозащитни групи и благотворителни организации многократно са критикували както САЩ, така и Обединеното кралство за начина, по който разследват и докладват за цивилни жертви при военни операции.

Министерството на отбраната признава само една смърт на цивилни, причинена от въздушен удар на RAF по време на бомбардировъчната кампания срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

САЩ създават фонд за афганистански пари без участието на талибаните

За разлика от тях, американският министър на отбраната Лойд Остин наскоро нареди основен преглед на начина, по който Пентагонът разследва цивилни жертви. Това дойде след американски въздушен удар по време на изтеглянето от Кабул миналата година - който уби 10 цивилни.

Първоначално САЩ твърдяха, че ударите са били насочени срещу екстремисти, но журналисти на място откриха доказателства, че всички убити са цивилни.

Афганистанки се събраха на протест срещу талибанската забрана за образование

Планът за действие за смекчаване и реагиране на цивилни щети на САЩ включва наемане на повече от 150 военни служители, които да се съсредоточат върху смекчаване на щетите за цивилни, както и по-добро докладване и събиране на данни за такива инциденти.

Министерството на отбраната заяви, че следи напредъка на разследването от страна на САЩ, но не се е ангажирало с каквито и да е промени в начина, по който разследва или докладва цивилни смъртни случаи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм