Група тийнейджърки излязоха днес по улиците на столицата на афганистанската провинция Пактия, за да протестират за правото си на образование, предаде ДПА, позовавайки се на местни медии.

Най-малко 6 загинали и 9 ранени при мощно земетресение в Афганистан

На кадри, излъчени по местната телевизия Толо нюз, се вижда как десетки момичета в училищни униформи, а някои и със забрадки, вървят по улицата в град Гардез. Пактия е провинция с население предимно от пущунския етнос, в която преобладават консервативните племенни традиции. Провинцията е и крепост на заместник-върховния лидер на талибаните и министър на вътрешните работи Сираджудин Хакани.

Афганистанка: Всеки ден живеем в страх! Продаваме децата си, за да има какво да ядем

"Защо затворихте нашите училища? Защо си играете с нашите емоции?", пита едно момиче през сълзи в един от видеоклиповете.

Миналата седмица бе съобщено, че местните власти са отворили пет средни училища за ученички по молба на племенни старейшини, но според свидетели и публикации в социалните мрежи днес те отново са били затворени по нареждане на талибаните. Откакто се върнаха на власт миналата година, талибаните забраниха на момичетата да получават образование след шести клас. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че въпросът ще бъде разследван, като добави, че само талибанското министерство на образованието има правомощия да взема решения по такива въпроси.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм