*Предупреждение! Тази статия представя чувствително съдържание

Афганистанците дават на гладните си деца приспивателни, за да ги успокоят, а други са продали дъщерите и органите си, за да оцелеят. През втората зима, откакто талибаните поеха властта и чуждестранните средства бяха замразени, милиони са на крачка от глада, пише Би Би Си.

Израел нанесе въздушни удари срещу Сирия

"Децата ни продължават да плачат и не спят. Нямаме храна. Взимаме приспивателни и ги даваме на децата, за да заспят", каза Абдул Уахаб.

Getty Images

Той живее точно извън Херат, третия по големина град в страната, в селище от хиляди малки кални къщи, пълно с хора, разселени и засегнати от война и природни бедствия.

Абдул бе ​​сред група от близо дузина мъже, които се събраха около екипа на Би Би Си

Талибаните забраниха на жените да влизат в парковете на Кабул

Гулам Хазрат опипа в джоба на дрехата си и извади блистер с таблетки. Те бяха алпразолам - транквиланти, които обикновено се предписват за лечение на тревожни разстройства.

Гулам има шест деца, най-малкото на една година и сподели,че дори на него дава от сънотворните. 

Getty Images

Други показаха блистери с таблетки есциталопрам и сертралин, които твърдят, че дават на децата си. Те обикновено се предписват за лечение на депресия и тревожност.

Лекарите казват, че когато се дават на малки деца, които не получават адекватно хранене, лекарства като тези могат да причинят увреждане на черния дроб, заедно с множество други проблеми като хронична умора, нарушения на съня и поведението.

Най-малко 64 деца са убити при военни операции на Обединеното кралство в Афганистан

В местна аптека епипът на Би Би Си откри, че можете да си купите пет таблетки от използвания наркотик за 10 афгани (около 10 щатски цента) или цената на парче хляб.

Повечето семейства, които среща екипът, си поделяха по няколко парчета хляб всеки ден. Една жена каза, че ядат сух хляб сутрин, а през нощта го потапят във вода, за да стане мек.

ООН подчерта, че в момента в Афганистан се разразява хуманитарна „катастрофа“.

Getty Images

Повечето от мъжете в района извън Херат работят като наемни работници. Те водят труден живот от години.

Когато талибаните поеха управлението миналия август обаче, без международно признание за новото правителство, чуждестранните фондове, вливащи се в Афганистан, бяха замразени, което предизвика икономически колапс. А той остави мъжете без работа.

Афганистански жени протестират срещу „геноцида“ над хазарите

В редкия ден, в който си намерят работа, те печелят приблизително 100 афгани, или малко над $1. Навсякъде се срещат хора, принудени да предприемат крайни стъпки, за да спасят семействата си от глад.

Амар сподели, че е претърпял операция за отстраняване на бъбрека си преди три месеца и показа голям белег, минаващ през корема му от предната част на тялото, към гърба.

Той е на 20 години, в разцветът на живота. 

Кабул: Бомбен атентат в училище уби 35 души

Нямаше изход. Чух, че може да се продаде бъбрек в местна болница. Отидох там и им казах, че искам. Няколко седмици по-късно получих телефонно обаждане и ме помолиха да отида в болницата. Направиха ми някои тестове, след което ми инжектираха нещо, което ме вкара в безсъзнание. Бях уплашен, но нямах избор“, каза той.

За това на Амар са платени около 270 000 афгани (3100 долара). Повечето от тях са отишли за връщане на дългове, които е взел, за да купи храна за семейството си.

 

"Ако ядем една вечер, не ядем следващата. След като продадох бъбрека си, се чувствам сякаш съм половин човек. Чувствам се безнадежден. Ако животът продължи по този начин, усещам, че мога да умра", каза той

Getty Images

Продажбата на органи за пари не е нещо нетипично в Афганистан. Случвало се е още преди превземането на талибаните. Сега обаче, дори след като са направили такъв болезнен избор, хората откриват, че все още не могат да намерят средства за оцеляване.

19 убити и 27 ранени при самоубийствен атентат в Кабул

В гол, студен дом екипът на Би Би Си срещна млада майка, която каза, че е продала бъбрека си преди седем месеца. Тя също е трябвало да върне дълг - пари, които взели назаем, за да купят стадо овце. Животните загинали при наводнение преди няколко години и загубили средствата си за препитание.

240 000 афгани (2700 долара), които тя получила за бъбрека, не са достатъчни.

Сега сме принудени да продадем двегодишната си дъщеря. Хората, от които сме взели назаем, ни тормозят всеки ден, като ни казват, дайте ни дъщеря си, ако не можете да ни върнете парите“, каза тя.

Западът е притеснен от присъствието на екстремистки групи в Афганистан

"Чувствам се толкова засрамен от нашата ситуация. Понякога чувствам, че е по-добре да умра, отколкото да живея така", каза съпругът й.

Getty Images

Това далеч не е прецедент. Много хора в Афганистан продават децата си.

Продадох петгодишната си дъщеря за 100 000 афгани“, каза Низамудин. 

Това е по-малко от половината от това, което струва един бъбрек... Той прехапа устни и очите му се насълзиха.

Афганистанки се събраха на протест срещу талибанската забрана за образование

Достойнството, с което хората тук водят живота си, е пречупено от глада.

Разбираме, че това е против ислямските закони и че излагаме живота на децата си на опасност, но няма друг начин“, каза Абдул Гафар, един от ръководителите на общността.

В един дом екипът срещна четиригодишната Назия, весело момиченце, което правеше смешни физиономии, докато играеше с 18-месечното си братче Шамшула.

Нямаме пари да си купим храна, затова обявих в местната джамия, че искам да продам дъщеря си“, каза баща й Хазратула.

Афганистанка: Всеки ден живеем в страх! Продаваме децата си, за да има какво да ядем

Назия е била продадена, за да се омъжи за момче от семейство в южната провинция Кандахар. На 14 ще бъде изпратена. Досега Хазратула е получил две плащания за нея.

Използвах по-голямата част от тях, за да купя храна и някои лекарства за по-малкия ми син. Вижте го, той е недохранен“, каза Хазратула, повдигайки ризата на Шамсула, за да ни покаже наедрелия му корем.

Зашеметяващото нарастване на нивата на недохранване е доказателство за въздействието, което гладът вече оказва върху децата под петгодишна възраст в Афганистан.

Getty Images

Médecins Sans Frontières (MSF) отбеляза, че процентът на прием в техните заведения за лечение на недохранване в цялата страна се е увеличил с цели 47% тази година спрямо миналата.

Хранителният център на MSF в Херат е единственото добре оборудвано съоръжение за недохранване, обслужващо не само Херат, но и съседните провинции Гор и Бадгис, където нивата на недохранване са се увеличили с 55% през последната година.

Талибаните наредиха на жените да ходят с бурка на обществени места

От миналата година те увеличиха броя на леглата, които трябва да се справят с броя на болните деца, които трябва да приемат. Въпреки това обаче, съоръжението почти винаги е повече от пълно. Все по-често пристигащите деца трябва да бъдат лекувани от повече от едно заболяване.

Омид е недохранен, има херния и сепсис. На 14 месеца той тежи само 4 кг. Лекарите ни казаха, че едно нормално бебе на тази възраст ще тежи поне 6,6 кг. Майка му Аамна трябваше да вземе пари на заем, за да пътува до болницата, когато той започна да повръща обилно.

Попитахме Хамедуллах Мотавакил, говорител на талибанското провинциално правителство в Херат, какво правят, за да се справят с глада.

Getty Images

Ситуацията е резултат от международните санкции срещу Афганистан и замразяването на афганистанските активи. Нашето правителство се опитва да установи колко са в нужда. Много от тях лъжат за състоянието си, защото смятат, че могат да получат помощ“, каза той. 

Взрив пред руското посолство в Кабул уби най-малко 15 души

Това е позиция, която той продължи да защитава, въпреки че му беше казано, че сме видели неопровержими доказателства колко лоша е ситуацията.

Той също така добави, че талибаните се опитват да създадат работни места, но едва ли това ще се случи скоро.

Хората ни казаха, че се чувстват изоставени от талибанското правителство и международната общност.

Getty Images

Гладът е бавен и тих убиец, ефектите му невинаги са видими веднага.

Далеч от вниманието на света, мащабът на кризата в Афганистан може никога да не излезе наяве, защото никой не брои хората там за живи, коментира британското издание.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм