Около 36% от ромите са решили за кого ще гласуват на предстоящите избори 2 октомври, сочи изследване в 16 ромски общности в България. Проучването е направено между 15 и 22 септември по метода „лице в лице“ сред 1041 души по поръчка на движение „Постоянна ромска конференция“. Резултатите от него бяха представени от доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология при Българската академия на науките.

„Галъп“: Формулата 6+2 за парламента се запазва

Според представените данни 28,2% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. 4,6 на сто са обявили, че ще упражнят протестен вот, като ще отбележат „Не подкрепям никого“. Няма да гласуват 21,6%, а 8,8 на сто все още не са решили дали ще упражнят правото си на глас.

Доц. Пампоров коментира, че за ромите е много важна личността, за която ще гласуват и допълни, че те се справят добре с машинното гласуване.

„Алфа Рисърч“: След ГЕРБ и ПП - ДПС и „Възраждане“

В изследваните ромски квартали хората са отговаряли, че ще гласуват за конкретна партия, партиен лидер или за водач на листа в техния район, стана ясно от думите на доц. Алексей Пампоров от Института по философия и социология при Българската академия на науките.

Според него големият проблем е усещането на общността, че не е имало предизборна кампания в махалите и политиците не са ги посещавали.

„Тренд“: ГЕРБ с близо 10% пред ПП

Кадрин Хасанов от Постоянната ромска конференция обясни, че нито една политическа партия не е влязла в махалата, защото се страхува от намесата на полицията.

Колегата му Миглена Михайлова допълни, че ромската общност има интерес да гласува и е лоялна към изборите и политиците. Според нея ромите са по-политически отговорни към процесите, които се случват в страната.

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм