Одобрен е подробен устройствен правилник на бъдещата национална детска болница. Така може да се пристъпи към реалните моменти за проектиране и изграждане на болницата. Това съобщиха на пресконференция здравният министър д-р Асен Меджидиев и регионалният министър Иван Шишков.

В изграждането на болницата ще има участие и от Европейската инвестиционна банка. До шест месеца трябва да започне изграждането на детската болница, а до две години и половина тя трябва да е готова.

Има съдействие от Европейската инвестиционна банка за строежа на детската болница

На терена, освен сградата на лечебното заведение, ще има хотел за родители, търговска част, подземен паркинг и рехабилитационен център.

Определеният терен за детска болница се намира между кварталите „Горна баня” и „Овча купел”.  Регионалният министър Иван Шишков заяви, че избраното място е добър климатично, в близост има минерална вода, озеленяване, като няма да има компромиси при изграждането на чисто новата болница.

Детската болница в София получи нова линейка за недоносени деца

Директорът на Специализираната болница за детски болести  „Проф. д-р Иван Митев” д-р Благомир Здравков представи изготвена структура на детското здравеопазване в страната, като освен функциониращите до момента клиники, се подготвят и други структури:

По думите му трябва да се извърви сериозен път за обезпечаването с кадри на бъдещата болница. Д-р Здравков добави, че предстои да започне обучение на медицински сестри, здравни асистенти, детегледачи. Започнато е обучение с лекарския състав.

Предлагат Националната многопрофилна детска болница да е в Пловдив

Министър Меджидиев обяви, че държавата се включва с участие и в новоизграждащата се детска болница в Бургас.

Здравният министър съобщи и за голям напредък относно завършването на хеликоптерните площадки. Очаква се към 15 юни да има поне 10 или 12 такива във всички точки на страната.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм