Казах, че няма да ни повлияят шантажи отвън, както и записите, и ще излъчим редовно правителство. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като депутатите одобриха правителството „Денков - Габриел”. От своя страна Кирил Петков коментира, че неговото желание е правителството да бъде 4 години. Той пожела през тези 4 години България да стане една нормална европейска държава, част от Шенген, от еврозоната, с нормално правосъдие. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът от партията Делян Пеевски са единствените депутати от ДПС, които подкрепиха правителството.

Парламентът избра акад. Денков за премиер и одобри проектокабинета

Бойко Борисов обяви, че първите две политически сили са намерили работещ вариант, подкрепен от ДПС за конституционна реформа. Относно думите на Румен Радев, че е предадено доверието на избирателите и ГЕРБ са подарили властта на ПП,  Бойко Борисов каза,  че не иска да коментирам президента, който би трябвало да е обединител.

Ако г-жа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат, каза Бойко Борисов. От своя страна лидерът на БСП го определи като най-големия лъжец.

Връщаме силата на парламентарната република по начина, който е записан в Конституцията, заяви Кирил Петков.

По думите на Мустафа Карадайъ 49-тото НС има важната задача да се опита да направи съдебна реформа. Това е заявка за нашето поведение в Комисията по конституционни въпроси. Заявяваме, че ще сме проактивни, добави той.

“Днес можем да прекъснем поредицата от безплодни избори“. Депутатите дебатират за кабинета “Денков-Габриел“

Според лидера на Възраждане днес държавността е била погребана, омерзена и убита.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира във Фейсбук, че преди малко сме станали свидетели на най-неморалното и безпринципно правителство, гласувано след 1989 година. В него победи любовта към властта на влюбените крадци от една страна и влюбените лъжци от друга, посочи още той.

Преди редовният кабинет да положи клетва президентът Румен Радев напусна Народното събрание.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира поведението на Радев и част от депутатите, които също напуснаха пленарната зала, като знак за изключително острото политическо разделение в страната. Изборът на редовно правителство ще даде време на този парламент да се опита да преодолее това, добави Иванов.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм