Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с правото на правна помощ на обвиняеми или задържани лица и правото на информация за предоставянето ѝ.

Те гласуваха времето за внасяне на предложения между първо и второ четене да бъде намалено на 4 дни. Основната цел на внесения от Министерския съвет законопроект е пълното въвеждане на изискванията на европейска директива относно правото на информация в наказателното производство.

Измененията предвиждат изрично правото на правна помощ на обвиняемия, както и правото да му бъде предоставена информация за условията за нейното получаване по реда на Закона за правната помощ.

Това следва да стане на разбираем език и по разбираем начин, след отчитане на специфичните му потребности.

Въвежда се също изрично предоставяне на обвиняемия и на неговия защитник на възможност за запознаване с доказателствата, въз основа на които се определя мярката за неотклонение задържане под стража.

Предвиждат се и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за митниците, Закона за военната полиция, както и в Законa за ДАНС с оглед на еднаквото регламентиране на предоставянето на достатъчни гаранции за защита на правата на задържаните лица.

Заседанието на Парламента започна с декларации на парламентарни групи. Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов коментира одобрения от правителството меморандум с Турция за презгранични операции за охрана на въздушното пространство и поиска решението да бъде преразгледано.

Искрен Митев от ПП-ДБ посочи в декларация, че словото е сила и се използва срещу интересите на обществото, а референдум против еврото е незаконен.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм