Народното събрание ще проведе извънредно заседание днес, понеделник, от 10 часа. Депутатите ще прекъснат лятната си ваканция, за да разгледат на първо четене промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие. 

Законопроектите, с които се увеличават наказанията за нанасяне на лека и средна телесна повреда, вече бяха одобрени от парламентарната комисия по правни въпроси. 

Промените предвиждат по-високи присъди и по-големи глоби, както и отпадане на възможността за пробация при нанасяне на лека телесна повреда с разстройство на здравето. С изменения в Закона за защита от домашното насилие пък се въвежда терминът интимна връзка, като престъпленията при такива обстоятелства вече ще се третират като домашно насилие. 

Депутатите ще обсъдят и наложеното от президента Румен Радев вето върху Закона за съдебната власт. Членовете на правната комисия вече отхвърлиха ветото и предложиха законът да бъде приет повторно без изменения. Ако вотът се повтори и в пленарната зала, то указът на президента ще бъде отхвърлен окончателно. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм