"Не може да има жертва и правото да си “затваря очите”, институциите трябва да променят отношението си". Това заяви в “Стълбището” по Дарик радио кандидатът Това заяви в “Кой говори?” по Дарик радио министър на правосъдието Атанас Славов.

"Без арбитър няма мир" заяви Славов, подчертавайки, че правото играе ключова роля в установяването на равновесие и спазването на правила в обществото. "Без правото всеки присвоява територия на база на своите страсти, без него всеки става съдия сам на себе си и на другите, което винаги води до конфликт", допълни той.

Относно защитата на жертвите от домашно насилие, министърът на правосъдието заяви: "Чест и достойнство е да защитаваш хората, които наистина са тормозени, да им даваш глас и поле за изява". Той подчерта необходимостта от емпатия и внимание към жертвите на престъпления, особено в случаите на домашно насилие.

"За съжаление, насилието е част от нашия живот. Може би е част и от нашата природа. Трябва да се научим да го овладяваме и контролираме", каза още той.

Говорейки за проблемите в институциите, които станаха явни след случаят в Стара Загора, Славов посочи две главни причини за техните грешки. "На първо място, формализмът, на второ конформизмът. Те доведоха до едно грешно решение", обясни той. Такива подходи, според него, отдалечават от ценностното измерение, което трябва да обединява обществото.

"Не може да има жертва и правото да си "затваря очите". Самите институции трябва да променят отношението си към жертвите на домашно насилие", допълни той.

Министърът коментира също и за отношението към жертвите на насилие, заявявайки: "Виждаме едно не пълно формалистично разглеждане на процеса, липса на елементарна емпатия, не може жертвата да поема цялата тежест на собствената си защита." Той изрази своето неодобрение за отношението, при което жертвата остава сама в търсенето на справедливост и защита.

"От публичната среда беше скрит фактът, че трагичният случай не бе докладван в бюлетините на МВР за престъпления. Атанас Славов отбелязва, че сигнал за проблема беше фактът, че лицето, което извършило престъплението, е било охранител, но и е било осъждано преди това. Такива пропуски трябва да бъдат отстранени с промяна в организациите".

В заключение, Атанас Славов заяви, че работата на институциите трябва да се фокусира върху разкриването на корените на казуса и устраняването на институционалните грешки. Той призова за промяна на организацията и подобрение на работата на системата, за да се защитят по-ефективно правата и интересите на всички граждани.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм