Депутатите одобриха допълнителен срок за събиране на приходи и извършване на разплащания. Това ще позволи удължителният закон за бюджета да продължи своето действие до приемането на новия централен бюджет за 2023 година и да бъдат отпушени плащанията към общините и НЗОК. Финансовия министър Асен Василев се ангажира, че няма да има забавяния при изплащането на пенсии и обезщетения. Решението беше единодушно подкрепено в Народното събрание, а дебатът се насочи към планирания дефицит от 3% за тази и следващата година.

Денков към министрите: Моля да действате експедитивно, никой няма да ни даде 100 дни (видео)

Удължителният закон за бюджета ще продължи да действа до 31 юли тази година. Дотогава проектът за бюджет на новия кабинет трябва да бъде внесен и одобрен. Финансовият министър Асен Василев обясни, че това е изключилно важно, за да продължат разплащанията към общините и здравната каса.

НС отхвърли предложението на БСП за увеличаване на минималната заплата на 850 лв.

Предложението на Петър Чобанов от ПГ на ДПС за създаване на нова точка 3 със съдържание „решението влиза в сила в деня на обнародването на Държавен вестник“, също беше прието с 209 гласа "за". 

Асен Василев коментира, че политиките в новия бюджет ще бъдат определени от министрите. Те обаче ще са ограничени от рамката за 3% дефицит. Според Мартин Димитров от Продължаваме промяната-Демократична България това е напълно реалистично, ако депутатите не допуснат извънредни разходи.

Василев: Започваме работа по вариант на Бюджет, целта е 3% дефицит

В отговор Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС коментира, че не трябва явни дефицити да се превърнат в скрити, за да се изпълни целта от 3% бюджетен дефицит

Финансовият министър Асен Василев пое ангажимент, че до края на юли няма да има забавяне при изпащането на пенсии, обезщетения и други социални плащания.  

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм