Народното събрание обсъжда четири законопроекта за промяна на Закона за движение по пътищата. От ГЕРБ-СДС предлагат да се даде правомощие на общините да връчват издадени от МВР наказателни постановления за пътни нарушения, а общинските служби да следят за спазване на правилата за движение и да правят проверки на шофьорите и пътниците.

От ПП-ДБ искат отпадане на всички видове стикери, които се лепят на предното стъкло на автомобилите, включително и тези за гражданска отговорност. И още – драстично завишаване на наказанията за неправилно преминаване на жп прелези.

Според предложенията, при първо подобно нарушение, водачът остава без книжка за срок от 12 месеца и получава глоба в размер на 3000 лв.

Другите предложения на ПП-ДБ са свързани с допълнителни ограничения за младите шофьори. Предлага се новите водачи да нямат право да шофират без придружител в тъмните часове от 10 вечерта до 6 сутринта, както и да управляват мощни автомобили.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм