Оранжерийни производители и животновъди отново на протест пред сградата на Министерството на земеделието в София. 

Недоволството им идва от недостатъчното, според тях,  подпомагане от страна на държавата. Исканията на протестиращите остават същите като при протеста, провел се миналата седмица – подобряване на финансовата ситуация в браншовете.

Те настояват да се заложи в бюджета за 2024 година държавна помощ за компенсиране на последиците от войната в Украйна, както и за необходими средства по програмата „De minimis”.

Протестиращите бяха поканени на среща в министерството.

Те влязоха във ведомството, за да заявят, че искаш разговорът да се състои в Министерския съвет. В крайна сметка протестиращите излязоха ядосани заради отношението към тях – приели ги в малка и недостатъчна стая за всички, а министърът го нямало.

Земеделците тръгнаха на шествие към триъгълника на властта. Движението в района е затруднено.

Според първоначалния си план земеделците трябва да тръгнат на шествие към триъгълника на властта.   

„Не убивайте българския фермер”, „Не искаме сирене със сухо мляко, нито колбаси от дълбоко замразено месо”, „Не на опитите за разделяне на земеделците. Този път сме сами, но другия път – ще сме със стадата и тоягите”, „Аз искам да съм фермер в България”, „не унищожавайте производството на плодове в България”.   С тези плакати земеделци се събраха на пореден протест пред Министерството на земеделието.

Пред журналисти председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България инж. Димитър Зоров обобши исканията на производителите:

Сред исканията са и обявяване на ставките за земеделие, които по думите му са  унизителни. По думите му от вчера земеделци настояват  да се добави и искане против продажбата на държавна земя.

Зоров се обърна и към земеделския министър Кирил Вътев, като го призова да се освободи от „въздушната ваксинация”, която се получава на министерските кресла, да се върне към предишните си тези и да не да разделя хората. По думите му не е вярно твърдението, че организаторите на протеста заплашват малките и средни фермери да участват в недоволството.

Димитър Зоров поиска извинение от страна на земеделския министър. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм