„Политиката е мъжки свят и жените в нея могат да са успешни, ако изградят мъжки характер в женско тяло“, коментира в ефира на Дарик бившият външен министър и настоящ посланик на България в Турция Надежда Нейнски.

Тя е част от радио и фотографската поредица на Дарик „Жена с 20 имена“, чиято финална част е откритата преди дни изложба с портретите на 20 жени в Галерия „Оборище 5“ в столицата. Фотографиите, чийто автор е Константин Вълков могат да бъдат видяни там до 11 юли.

За да бъде една жена успешна в политиката, тя не трябва да бъде по мъж от мъжете, а да запази своята женственост като я допълни с мъжки характер, коментира още Нейнски, която има 25 години опит на терена на политиката.

Всичко има значение в политиката и в дипломацията, но най-важното нещо там, както и в живота, е чувството за мярка, смята тя.

Надежда Нейнски призна, че в началото на политическата й кариера се е дразнела, когато я наричаха "хубавото Наде". "Тогава смятах, че съм много повече от една външност, че това подценява професионалните и интелектуални ми качества. Може би и затова тогава вложих изключителна енергия, за да покажа компетентност и тя да надмогне външността", обясни дипломатът.

Сега с годините започна това да ми липсва, защото човек изпитва носталгия към младото лице и излъчването, което е имал на 30 години. Помирила съм се с годините - смятам, че всичко преживяно е сложило отпечатък върху мен, защото това е мъдростта. Харесвам си и бръчките и гънките в душата, които са вътрешните следи, сподели още Надежда Нейнски.

Чуйте разговора на Йовка Йовчева с Надежда Нейнски.