Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за етажната собственост. Проектът на Министерски съвет предвижда намаляване на необходимия кворум за провеждане на общо събрание на 51% от идеалните части. При недостатъчен кворум заседанието се отлага с един час и решението вече ще се счита за легитимно, колкото и идеални части да са представени. Проектът на Ивайло Мирчев от ПП-ДБ предвижда намаляване на административната тежест при изграждане на зарядна точка за електрически автомобили в съсобствен имот. Подробности от Вили Янкова.

Промените в Закона за етажната собственост дават възможност общите събрания да се провежда както присъствено, така и онлайн. Изменя се и необходимият кворум. За вземане на решения вече ще са необходими 51% от собствениците да участват в събранието. При липса на кворум се допуска отлагане на събранието с 1 час. След това решенията могат да се вземат без значение от броя присъстващи. Според Стою Стоев от Продължаваме промяната-Демократична България законопроекта има редица проблеми.

49-ото Народно събрание без редовен парламентарен контрол в петък

Мнозинство от 51 вместо 67% ще се изисква и за приемане на решения за извършване на основно обновяване, основен ремонт и усвояване на средства за саниране и енергийна ефективност. 

Започна вторият етап на програмата за саниране на жилищни сгради

Промените в Закона за етажната собственост са от задължителните за да могат да бъдат усвоени парите по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм