Възнаграждението е важно за младите лекари, но не е основният аргумент за решението на медиците ни да останат и да работят в България – важно е да се работи в уредена система, важна е материалната обезпеченост на болницата и възможността да правят съвременна медицина. Това коментираха в ефира на Дарик двама от младите лекари на „Пирогов“, които бяха на първа линия в борбата с коронавируса.

Д-р Анна Стоименова и д-р Велислава Миленкова гостуваха в предаването „Реактивно“ в рамките на радио и фотографската поредица на Дарик „Жена с 20 имена“.

Завършила в Медицинския университет във Варна д-р Стоименова решава, че мястото, където трябва да специализира Вътрешни болести е тъкмо "Пирогов". Школовката в болницата се оказва важен аргумент и за д-р Миленкова, която от 2017 г. специализира Анестезиология и Интензивно лечение. Сама предлага, при нужда от нея, да работи в отделението за Ковид в "Пирогов".

Въпреки че посочиха като основен аргумент да останат в България трупането на опит и възможностите за развитие в медицината, и двете млади лекари признаха, че ниските възнаграждения по време на периода, в който лекарите специализират влияят на самочувствието им.

"Не действа добре на самочувствието ти, когато на близо 30 години трябва да разчиташ все още на родителите си", каза д-р Миленкова. "Ние сме хора като всички други и когато отидеш да си платиш наема или сметките никой не те пита за Хипократовата клетва", добави и д-р Стоименова.

В предаването с благодарност се включи и една от излекуваните пациентки в Ковид-отделението на „Пирогов“ – Евелина Цакова, която е пенсионирана медицинска сестра и 45 години от стажа й е преминал в спешната болница. Последните от тях в шокова зала на "Пирогов".

Съпругът на Евелина Цакова е бил интубиран и беше излекуван след 38 дни на апаратно дишане. Евелина Цакова призова българите да не подценяват вируса и да уважават повече труда на лекарите и сестрите.

Чуйте и гледайте разговора с д-р Стоименова и д-р Миленкова, както и включването на Евелина Цакова в предаването на Дарик "Реактивно".