Лекари и пациенти се обединиха срещу спиране на проект за изграждане на Протонен център за лечение на онкоболни, какъвто няма по нашите ширини. С решение на Министерския съвет е гласувано отпадане на проекта, а парите са пренасочени към други приоритети.

16 000 души у нас се лекуват на линейни ускорители, една част от тях обаче се нуждаят от протонна терапия, обясни пред Дарик един от най-добрите специалисти по лъчелечение проф. Веселина Първанова. Тя добави, че методът лекува с по-малко увреждания.

За нея случващото е аналогично на начина, по който един пациент се чувства, когато отива да се лекува, но на вратата медицинската сестра му казва – няма да се лекувате, защото нямаме пари.

В Чехия заплащаме за протонна терапия 80 000 евро, добави пред Дарик Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум. По думите му, според онколозите, ако такъв център беше изграден у нас, подобно лечение щеше да струва от порядъка на 40 000 лева.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм