"Правителството прие решение за отпадане на част от проектите в националния, което е свързано с промяна на финансовата рамка на Плана от 2022 година". Това каза министърът на финансите Асен Василев след днешното правителствено заседание.

Става дума за 18 проекта, сред които и този за протонния център за лечение на хора с онкологични заболявания. Той ще бъде изграден, но с национални средства, а не по ПВУ

Това са проекти, които е трябвало да бъдат във фаза изпълнение – подготвени, пуснати обществени поръчки или избрани изпълнители, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара в тази фаза, т. е. има закъснение от почти една година, каза Асен Василев.

"Сред отпадащите проекти е този за батериите, както и за изграждане на протонен център за лечение на хора с онкологични заболявания, който е с една година закъснение на изпълнението и няма как до средата на 2026 година да заработи и да бъде изплатен", поясни той.

Във връзка с териториалните планове финансовият министър припомни, че те трябва да бъдат изготвени и изпратени на ЕК до края на месеца, но все още текат разговори между Министерството на енергетиката и синдикатите, затова ще има извънредно заседание на МС в петък, когато е последния срок.

Асен Василев коментира и идеята за промяна на националния празник на България и дали тя се събере необходимата подкрепа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм