Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, които предвиждат пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г.

В подкрепа на измененията гласуваха 98 народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, а 49 бяха "против". Срещу законопроекта бяха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“, които изразиха опасения от повишаване на сметките за ток за бита.

При либерализирания пазар цената на електроенергията се формира свободно, а не чрез решенията на регулатор, както е сега. Процесът ще стартира постепенно от 1 юли следващата година, а до началото на 2026 година КЕВР ще продължи да определя цената за битовите потребители. Разликата между цената на регулатора и тази на свободния пазар ще се възстановява на ЕРП-тата.

Според експерти е възможно токът за бита на свободния пазар да поскъпне значително. България обаче е поела ангажимент да приеме европейското законодателство в сектор енергетика и минаването към изцяло свободен пазар на електроенергия е едно от условията за получаване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм