Войната, кризите и липсата на предвидимост ще създаде сериозни проблеми в семействата и ръст на агресията. Това прогнозира в ефира на Дарик социалният психолог доц. Николай Димитров. Според него разнобоят и в редиците на управляващите в момента вдига допълнително градуса на тревожност сред българите.

Преподавателят по социална психология в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Николай Димитров отбеляза проблемите с приемането на бежанците от Украйна и емпатията към тях сред българите. Разделението в обществото, особено видно и на фона на войната в Украйна, се подсилва и от разнобоя на политическия терен и в управляващата коалиция, коментира той в предаването на Дарик „РеАктивно“.

„И това побългарихме. Защото през всичките тези десетилетия си говорихме защо не можем да бъдем като Германия – да се събере една широка коалиция и да тръгне България напред. Дойде този широк спектър, тази широка коалиция и ние пак я направихме по български модел“, каза още доц. Николай Димитров.

Амнезията сред политиците обаче е нещо, което се повтаря – в това число и сред водещите фигури в сегашното правителство, смята доц. Николай Димитров.

„Тази амнезия също не е български патент, но е много обидна и дразнеща, когато идва от хора, които твърдят, че са различни и идват с претенцията да правят нещата по различен начин", обясни той.

По думите му ПР-ът при новата власт е нещо, което страшно много куца на управляващите. И даде пример с изявленията във връзка с договорените от премиера Кирил Петков доставки на американски газ за България.

„Преди два дни тръгва новината, че министър-председателят е договорил по-ниска цена на американския газ, няколко часа по-късно излиза един от министрите, който казва, че няма да е по-евтин, а на цената на руския газ. И ти си задаваш въпроса кой от двамата лъже, те говорят ли си изобщо. И трето – тази идея за „всеки сам си преценя“ не върви, когато си властта и в една и съща част от тази власт“, обясни доц. Димитров.

Както и във войната в Украйна, така и на родния политически терен според него ще се наблюдава известно тупане на топката. Което обаче категорично няма да спести напрежението сред хората и в семействата, където и без това годините пандемия са вдигнали солидно тревожността.

„В политически план ще има едно известно тупане на топката, защото е ясно, че ако скоро има нови избори, конфикурацията няма да е безкрайно по-различно“, каза доц. Николай Димитров.

„Това, което обаче ще се случи и винаги се случва по време на кризи е, че ще има проблеми в семействата и за обикновените хора. Там ще има много поводи за неразбирателство, насилие и агресия, заплахи от изолация и маргинализация. Това допълнително ще нагнети цялата тази нервност заради това, което преживяхме по време на пандемията от коронавирус“, прогнозира той.

Чуйте целия разговор в предаването на Дарик "РеАктивно".