Ковид-19 вече не е част от списъка с особено опасни болести. Народното събрание прие промени в Закона за здравето, според които болните от коронавирус и контактните лица вече не трябва да се поставят под изолация и карантина.

От ПП-ДБ коментираха, че причините за изваждането на Ковид-19 от списъка с болести със задължителна карантина е заради факта, че вирусът е мутирал и вече не е толкова опасен, колкото преди. От "Възраждане"поискаха да бъде потърсена отговорност за всички налагани ограничения по време на пандемията и за психически щети, нанесени върху населението. 

Припомняме, че парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене Законопроект за изменение в Закона за здравето, с който отпадат задължителната изолация и карантина при Ковид-19.

Документът е подкрепен от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците. Той беше приет единодушно със 17 гласа „за“ на първо гласуване.

С приемането на нормативния акт ще отпадне изискването определянето на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както това в настоящия момент е регламентирано в чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето. Не се очаква прилагането на проекта на Закон за изменение на Закона за здравето да доведе до необходимостта от допълнителни финансови и/или други средства за физическите и юридическите лица.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм