Много от циркулиращите сезонни вируси могат да се установят лабораторно, каза в ефира на Дарик - Русе микробиологът д-р Розина Мирчева, управител на лаборатория “Здраве”.

Острите респираторни заболявания се дължи на над 20 различни вида вируси.

Вече коронавирусът и грипът се конкурират. При тяхното протичане се наблюдава различна клинична картина. Например, сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

При COVID-19 често срещани симптоми са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост,  нарушения на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции.

Особено уязвими за усложнения при заразяване с грипен вирус или с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични заболявания. Ваксинопрофилактиката не бива да се подценява и пренебрегва, коментира д-р Розина Мирчева. При симптоми на респираторно заболяване е важно да се обърнете към своя общопрактикуващ лекар, който ще назначи подходящите изследвания и терапия. Навременното посещение при лекар може да преустанови лошите последици от вирусното заболяване, каза микробиологът.

По думите на д-р Розина Мирчева не бива да се предозират препаратите за имуностимулиране на организма, тъй като това може да доведе до обратен ефект. Подобни продукти не бива да се приемат повече от месец.

Цялото интервю с д-р Розина Мирчева чуйте в прикачения файл.