Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене Законопроект за изменение в Закона за здравето, с който отпадат задължителната изолация и карантина при COVID-19, съобщава NOVA.

Документът е подкрепен от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците. Той беше приет единодушно със 17 гласа „за“ на първо гласуване.

С приемането на нормативния акт ще отпадне изискването определянето на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както това в настоящия момент е регламентирано в чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето. Не се очаква прилагането на проекта на Закон за изменение на Закона за здравето да доведе до необходимостта от допълнителни финансови и/или други средства за физическите и юридическите лица. С приемането на нормативния акт ще отпадне изискването за задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на

Проектът не въвежда и изисквания, произтичащи от правото на Европейския съюз.

А с 12 гласа „за“, 5 гласа „против“ и нито един „въздържал се“ беше прието решението за приемане на процедурни правила за условия и реда за предлагане на кандидати за подуправител на НЗОК, представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазване, както и процедурата за избора от Народното събрание. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм