Правната комисия в Народното събрание обсъжда на второ четене изцяло новият Антикорупционен закон, предложен от ГЕРБ-СДС.

Текстовете бяха приети на първо четене от депутатите още в края на месец юни тази година.

Предвижда се Комисията за противодействие на корупцията да се раздели на две. Едната комисия ще се занимава само с отнемане на незаконно придобито имущество, а другата с разследване на корупционни престъпления и тяхната превенция.

Между първо и второ четене на закона бяха предложени промени, които предвиждат Антикорупционната комисия да се състои от 3-ма членове с 6-годишен мандат, които се ротират на председателския пост на всеки 2 години.

Те ще се избират само от Народното събрание, но преди това трябва да бъдат одобрени от специална номинационна комисия, в която влизат представители на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсмана и Сметната палата.

Членовете на разследващата антикорупционна комисия не трябва да са част от политическа партия, за да бъдат максимално независими.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм