Впродължение на близо две десетилетия Илон Мъск обединява почитателите на SpaceX около идеята за колонизирането на Марс - нещо, което правителствата по света в момента не се опитват да правят, отчасти поради непостижимата цена, която подобна мисия би имала, пише Darik Buisness Review.

Мъск, който е главен изпълнителен директор и старши инженер на компанията, се отнася към междупланетните си амбиции повече като протагонист на научната фантастика с морално призвание, отколкото като предприемач с план, които да преобърне индустрията.

“Ако нещо ужасно се случи на Земята, независимо дали е вследствие на хората или на природата, ние искаме да имаме нещо като застраховка живот,” заяви Мъск по време на конференция, посветена на Марс, през август. “В цялото това нещо има и известно въодушевление, и приключение.”

Плановете на SpaceX за селище на Червената планета повдигат множество технологични, политически и етични въпроси. Едно от най-трудните предизвикателства може също така да е финансово, като дори Мъск не се осмелява да определи общата стойност на разходите, пише CNN.

Последната космическа програма, която се доближи до амбициите за междупланетни пътувания на Мъск, беше програмата Аполо на НАСА, като част от която шест космически кораба и 12 астронавти кацнаха на Луната.

Аполо струваше доста на 280 млрд. долара в днешни пари, а в някои години над 4% от целия държавен бюджет на САЩ отиваха за НАСА.

Космическата агенция, която в последно време получава по-малко от половин процент от федералния бюджет, чертае свои собствени планове за завръщане на хората на Луната, а в крайна сметка - и път до Марс.

От агенцията обаче също не са съобщавали колко би струвало последното.

Личното богатство на Мъск нарасна до около 100 млрд. долара, поне на хартия, благодарение в немалка част на акциите на Tesla, които притежава.

Мъск също така е заявявал нееднократно, че се надява печалбите от другите дейности на SpaceX, в това число от сателитен интернет, да помогнат за разработката на неговата ракета до Марс.

SpaceX също така набра близо 6  млрд. долара от банки и рискови капиталисти, превръщайки се в една от най-скъпите непублични компании в света, сочат данни на Pitchbook. Смята се, че поне някои от инвеститорите ще искат един ден да осребрят вложението си.

Оттук следва въпросът: Може ли да се правят пари на Марс?

Междупланетна печалба 

SpaceX вероятно все още е на много, много години от разработването на всички технологии, които едно селище на Марс би изисквало. Компанията е в началните етапи на разработката на Starship - система от ракета и космически кораб, които Мъск се надява, че ще транспортират товари и хора през най-малко 48-те млн. км. от Земята до Марс.

Мъск е изчислил, че разработката на Starship ще струва до 10 млрд. долара и заяви през август, че SpaceX ще изстреля “стотици” сателити на борда на Starship, преди да му повери човешки животи.

Ако проблемът с транспорта до Марс бъде разрешен, заселниците ще имат нужда от херметически затворени местообитания, които да ги предпазват от токсичния въздух и смъртоносната радиация, която пада на повърхността.

“Не е за хора със слаби сърца,” казва Мъск. “Има голяма вероятно да умрете и ще бъде трудно да се стигне дотам. По-добре да е страхотно, ако се получи.”

През първите поне 100 години присъствие на човечеството на Марс икономическата ситуация ще бъде съмнителна, казва Майкъл Майер, водещият учен в програмата за изследване на Марс на НАСА, която наскоро приземи там марсоходът Perseverance, за да изучава допълнително планетата.

Мъск обаче има план да превърне Марс в привлекателна дестинация за дългосрочно пребиваване. Тераформирането е хипотетичен сценарий, при който хората правят така, че Марс да прилича повече на планетата Земя чрез изпомпването на газове в атмосферата.

Това ще бъде опит да се използват същите газове, които създават климатичната криза на нашата планета, за да се направи атмосферата на Марс по-плътна, по-топла и по-гостоприемна за живот.

Мъск промотира идеята, като каза, че процесът може да бъде задействан чрез пускането на атомни бомби на планетата.

Според Майер обаче, в атмосферата на Марс почти няма кислород. На планетата също така има безкрайно малко количество вода, което означава, че ще е изключително трудно да се отглеждат култури, да не говорим да се създаде воден цикъл за целия Марс.

Дори не е ясно дали има достатъчно ресурси на Марс, за да е възможно тераформирането.

Стойности и оценки

Не е известно на Марс да има ресурси, които биха били достатъчно ценни, за да се добиват и продават обратно на Земята, казва Майер. “Част от причините, поради които учените се интересуват от Марс, са, че нейният състав до голяма степен е като този на Земята,” казва той пред CNN.

Мъск също е съгласен, че ресурсите на Марс вероятно биха били ценни само за заселниците с цел развиването на различни индустрии на планетата. Преди осем години той отбелязва, че единствената “икономическа обмяна” между Марс и Земята би била “интелектуалната собственост.”

Ако оставим амбициите за правена на пари настрана, идеята, че Марс може някой ден да бъде дом на метрополис и потенциално туристическа дестинация, се признава от учени, като Майер, който е основният експерт на НАСА по Марс.

Мъск не е описвал подробно своите идеи за правене на пари на Марс, но неговите размишления за износа на интелектуална собственост съвпадат с написаното в книга на Робърт Зубрин - влиятелна, но поляризираща фигура в космическата общност и дългогодишен съюзник на Мъск.

“Идеите може да са друга възможност за износ за колонизаторите на Марс,” пише Зубрин, който оглавява Mars Society. За да погледне към потенциалното бъдеще на човечеството, той се връща към неговото минало.

Зубрин, който е работил с консервативни мозъчни тръстове, казва, че не е политически обвързан, и заявява, че колонизацията може да върви ръка за ръка с експлоатацията. “Някой може да попита няма ли да има експлоатация там?’ Разбира се, това е нещо, което хората си причиняват постоянно.”

Мъск не е излагал своето мнение за колониализма и дарява средства и на двете политически партии в САЩ. За да е ясно: историята на американския колониализъм включва робство и приравняване на хора с движима собственост и погубването на много местни популации.

“Няма коренно население марсианци,” казва Зубрин по този въпрос.

Все още не е ясно кои са хората, които Мъск си представя като първите заселници на Марс. Те ще са астронавти от НАСА, супербогати търсачи на силни усещания или служители на SpaceX, пита Деймиън Уилямс, преподавател и докторант в университета Вирджиния Тек.

“Тази конкурентна позиция по отношение на разширяването и проучването, не е непременно нещо лошо,” казва Уилямс. Когато обаче става въпрос за частна компания, която използва ресурси, които, според международните спогодби, не принадлежат на никого, е важно кой ще бъде изпращан там и как и кой ще бъде връщан и защо.”

Използването на думата “колонизация” от страна на Мъск също така злепоставя дългата история на американците и на други западни държави, които са се обогатявали чрез експлоатация и поробване на други народи.

И когато става въпрос за колонизиране на друга планета, не само микробните форми на живот, които може да съществуват на Марс, трябва да бъдат засегнати. Без ясно определени цели и споразумения, колонията на SpaceX би могла да създаде “спорна сфера на конфликт,” казва Уилямс.

“Ценностите, които носим с нас при изследването на Космоса, трябва да са на първо място,” допълва той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм