Учени разработиха първия в света изкуствен интелект за четене на мисли, който превръща мозъчните вълни в четлив текст, съобщи Daily Mail.

Той работи с помощта на шлем, покрит със сензор, който следи специфичната електрическа активност в мозъка, докато ползвателят му мисли, и я преобразува в думи.

Революционната технология е разработена за първи път от екипа на Технологичния университет в Сидни, който твърди, че тя може да доведе до революция в грижите за пациенти, останали неми вследствие на инсулт или парализа.

Преносимата, неинвазивна система е крайъгълен камък, осигуряващ трансформиращи комуникационни решения за хора, засегнати от инсулт или парализа.

Демонстрационният видеоклип показва как човек мисли за изречение, показано на екрана, което след това се превключва на това, което моделът на изкуствения интелект е декодирал - и резултатите са почти напълно идентични.

Екипът вярва, че иновацията ще позволи безпроблемно управление на устройства, като бионични крайници и роботи, позволявайки на хората да дават указания, като просто мислят за тях, пише Ny Breaking.

Водещият изследовател професор КТ Лин заяви: "Това изследване представлява пионерски опит в превеждането на необработени ЕЕГ вълни директно на език, което е голям напредък в областта."

"То е първото, което интегрира техники за дискретно кодиране в процеса на превод на мозъка в текст, предлагайки иновативен подход към невронното декодиране."

"Интегрирането с големи езикови модели също така открива нови хоризонти в неврологията и изкуствения интелект."

Предишните технологии за превод на мозъчни сигнали на език изискваха или операция за имплантиране на електроди в мозъка, като например Neuralink на Елон Мъск, или сканиране с апарат за ядрено-магнитен резонанс, което е важно, скъпо и трудно за използване в ежедневието.

Снимка: "Х" (Обяснителеният видеоклип показва човек, който мисли върху изречение, показано на екрана).

След това екранът се превключи към това, което моделът на изкуствения интелект беше декодирал, и резултатите бяха почти идентични.

Новата технология обаче използва обикновен шлем на главата, за да прочете какво мисли човекът.

За да изпробват технологията, Лин и екипът му провеждат експерименти с 29 участници, на които се показва изречение или фраза на екрана и те трябва да мислят за прочитането му.

След това моделът на изкуствения интелект показваше това, което е интерпретирал от мозъчните вълни на субекта.

В един от примерите участникът е помислил: "Добър вечер!" Надявам се, че сте добре. Ще започна с едно капучино, моля, с допълнителна доза еспресо.

След това екранът показа "мисленето" на изкуствения интелект и показа неговия отговор: "Добър ден!" Добре ли сте? Капучино, с допълнителен шот еспресо.

DeWave може да превежда ЕЕГ сигналите в думи, като използва големи езикови модели (LLM), базирани на големи количества ЕЕГ данни от модела BART, съчетаващ двупосочен контекст BERT и декодер ChatGPT от ляво на дясно.

Екипът отбелязва, че понастоящем точността на превода е около 40%, но продължават работата си, за да я повишат до 90%.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм