ЕС предупреди Марк Зукърбърг за разпространението на дезинформация в социалните медийни платформи на Meta след нападението на "Хамас" срещу Израел, съобщават от Би Би Си.

Той съобщи на Meta, която е собственик на Facebook и Instagram, че "разполага с 24 часа", за да предприеме действия и да спази европейското законодателство.

Фирмите за социални медии отбелязаха рязък ръст на дезинформацията за конфликта, включително подправени изображения и погрешно обозначени видеоклипове.

Във вторник ЕС предупреди X, известна преди като Twitter, за подобно съдържание.

Ръководителят - Тиери Бретон заяви, че Мета трябва да докаже, че е предприела "навременни, усърдни и обективни действия".

В писмо той заяви, че фирмата има 24 часа, за да му разкаже за "пропорционалните и ефективни" мерки, които е предприела, за да противодейства на разпространението на дезинформация в своите платформи.

Междувременно Европейската комисия припомни на всички компании за социални медии, че те са законово задължени да предотвратяват разпространението на вредно съдържание, свързано с палестинската войнствена групировка "Хамас", която е забранена заради терористична дейност в ЕС.

"Съдържанието, разпространявано онлайн, което може да бъде свързано с "Хамас", се квалифицира като терористично съдържание, незаконно е и трябва да бъде премахнато както съгласно Закона за цифровите услуги, така и съгласно Регламента за терористичното съдържание онлайн", заяви говорител на Комисията.

Предупреждение за Илон Мъск

Снимка Getty Images: Илон Мъск

Във вторник, представител на Комисията пише в писмо до Мъск, че въпреки предупрежденията "съдържанието с насилие и тероризъм" не е било свалено от X.

Мъск заяви, че компанията му е предприела действия, включително и премахване на новосъздадени акаунти, свързани с "Хамас".

Той поиска от ЕС да изброи предполагаемите нарушения.

Интервенциите идват дни след като "Хамас" извърши нападение срещу Израел, при което загинаха стотици жители и бяха взети десетки заложници.

В отговор израелските сили нанесоха вълни от ракетни удари по Газа, при които загинаха повече от 900 души.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм