Очаквано след проведения в понеделник разговор за съставяне на правителство между ГЕРБ-СДС и ДПС двете партии са намерили обща визия в програмите. Част от темите, по които са открили сходство са съдебната реформа, борбата с корупцията, Шенген и еврозоната. 

Една седмица след вота - равносметката накратко

Политиците направиха повечето си следизборни изявления през социалните мрежи, а двама лидери подадоха оставки заради разочароващите им резултати от вота - Христо Иванов отстъпва лидерството в “Да, България”, а Корнелия Нинова  - това в БСП. Партии и политици написаха “n” на брой статуси в социалните мрежи, а на фона на атаки от Делян Пеевски, държавният глава Румен Радев свиква новия парламент на първо заседание в сряда. Дотогава на ход са победителите на изборите с разговори за правителство. 

БУЛФОТО

ГЕРБ и ДПС проведоха “конструктивен диалог” и показаха общи приоритети, а “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), “Възраждане” и “БСП за България”отказаха да преговарят с първата политическа сила. Лидерът на “Величие” Николай Марков заяви, че не иска среща с преговорния екип, а настоява за разговор “по лидерски” - със самия Борисов. 

“Няма да правим коалиция само с ДПС”

След съобщението от пресцентъра на ДПС от миналата сряда, с което съпредседателят на Движението Делян Пеевски обяви, че “очаква покана от Борисов за започването на разговор за бъдещето на Родината ни”, от ГЕРБ дойде отговор. Само ден по-късно и на рождения си ден, Борисов обяви, че “правителство ще има, ако е с премиер на ГЕРБ и той няма да се кандидатира за министър-председател”. Той повтори, че само с ДПС няма да правят коалиция, но са готови на компромиси и диалог. 

Коалиция единствено между двете формации е възможна, тъй като общият сбор от 115 депутатски гласа стигат за правителство (при определени условия). То обаче не би могло да бъде устойчиво и дългосрочно при ситуация на вот на недоверие. Нещата биха били различни, ако до двете партии застане още една формация, макар и по-малка. На първото си изявление след изборите Борисов обясни, че по евроатлантически теми ИТН  винаги са гласували заедно с ГЕРБ и ПП-ДБ. 

След старта на консултациите

Преговорният екип на партията се състои от Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева. Същите дами (бел.ред. - с изключение на Мария Габриел), които не успяха да доведат преговорите около ротацията до успешен финал.  След единствения проведен разговор днес - този с ДПС, Сачева обяви, че двете партии имат сходство в програмите по линия на основните приоритети за страната - Шенген, членството в еврозоната, икономическият растеж, политиките за модернизация на отбраната и политиките в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията. 

Околото провалената ротация, ПП-ДБ съобщиха, че една от причините преговорите да пропаднат е била именно нежеланието на ГЕРБ за съдебна реформа с конкретни дати и ангажименти. Бившите партньори в управлението отклониха поканата за преговори с ГЕРБ и отново повториха, че ще бъдат “силна проевропейска  опозиция”. 

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изтъкна, че партията му ще подкрепи само правителство с техен мандат и не се яви в часа, предвиден за преговори от партията на Борисов. 

БТА

Във вторник трябва да се проведат срещите и с останалите партии. В интервю за БНР новоизбраният председател на парламентарната група на “БСП за България” Борислав Гуцанов също зачеркна вариант за преговори с ГЕРБ-СДС за правителство и добави, че за политики в НС, е нормално да има определени диалози. 

От партията на Слави Трифонов още преди вота коментираха, че могат да подкрепят експертен кабинет, а от “Величие” все още не знаят с кого биха управлявали, защото чакат разговор с лидерите на партиите, след които ще преценят, но отказват срещи с преговорния екип, излъчен от Борисов. 

Вражда на почивки или по необходимост

В изборния ден държавният глава Румен Радев даде заявка за възможността да се появи президентски проект. По думите му “ако така продължава с безпринципни коалиции, такава алтернатива ще се появи”. За партия на Румен Радев се говори от години, с променлива динамика, но след разменените реплики между Пеевски и Радев през януари, темата отново се завърна на дневен ред.  

Тогава “Мистър кеш”, “Кешгейт” и “президентството е тъмна институция, пълна с много кеш” бяха сред обвиненията на съпредседателя на ДПС към държавния глава. Радев отговори, че “няма да коментира г-н Магнитски”

Getty Images

Веднага след изборите на 9 юни двамата за пореден път демонстрираха остър тон един към друг. В съобщение до медиите санкционираният по закона “Магнитски” Делян Пеевски посочи, че “веднъж вече е предотвратил опит на Радев да се инсталира на гърба на хората като политически властелин с проекта “Трети март”. И сега няма да допусне това да се случи, гарантирайки го “като лидер на ДПС”. По-късно държавният глава му отвърна, че “не коментира паник атаките на който и да е политически лидер”

Седмица по-късно президентът и Пеевски отново влязоха в спор, след като държавният глава заяви, че според него трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България и че по тази тема е необходим дебат.Пеевски атакува. В съобщение от пресцентъра на ДПС съпредседателят на партията заявява, че Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговоря за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба. Пеевски напомни на Радев, да не се изкушава да погазва Конституцията, воден от лични политически амбиции, а да изпълнява задълженията си.

БУЛФОТО

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заподозря “тайна координация между Бойко Борисов, Делян Пеевски и Румен Радев” още при опитите на парламента да разгледа доклада за договора  “Боташ”. Тогава Петков обвини ГЕРБ, че брани служебното правителство на Радев (кабинетът “Донев”, назначен от Радев, подписва договора), а причината - председателят на времената комисия, в която се разглеждаше този казус Жечо Станков от ГЕРБ се бавеше с внасянето на доклада. Какво стои зад враждата между Радев и Пеевски и по силата на каква логика диалогът между тях поетапно се изостря и влиза в медиите, не е ясно.

Какво следва?

Първото заседание на новия парламент ще е в сряда. На него депутатите ще положат клетва и ще трябва да  изберат председател на парламента. Като първа политическа сила ГЕРБ получава първата възможност за съставяне на правителство. Партията на Борисов ще има 7-дневен срок, за да върне пълна папка с имена на министри. Ако не се справят с тази задача на ред е втората партия от изборите - ДПС. В случай, че и те не постигнат успех, президентът Радев връчва мандат на партия по негов избор. 

На първия ред в пленарната зала

Влизането на седма партия в Народното събрание бе изненада не само за политическия живот, но и за политическото настаняване в пленарната зала. С победата на изборите ГЕРБ-СДС спечели 68 депутатски места или едно по-малко от тези в кабинета “Денков'’. Истинската победа обаче е на ДПС, които получават 11 стола за народни представители повече - 47. 

БТА

ПП-ДБ корабокрушираха, губейки 25 места. В следващия парламент ще разполагат с 39 мандата. 

“Възраждане” получиха 38 места от 39 в предходното правителство. 

Все така надолу се озоваха и “БСП за България” с 19 народни представители.

“Има такъв народ” (ИТН) се увеличиха с пет човека  - 16 депутати.

Снимка: БТА

Новото попълнение “Величие” спечели 13 места. Появата на партията провокира преразпределение на разположението на парламентарните групи в залата, при което в крайна сметка новобранците  отстъпиха и няма да имат банки на първия ред.