Темата за сформирането на кабинет засегна през уикенда Бойко Борисов, който посети автокъща в търновско. Той разговаря с хората в региона за щетите, които градушката нанесе в областта. И обеща финансова помощ, но само ако бъдещият кабинет е на ГЕРБ. 

Очаква се преговорите за правителство да започнат в понеделник с покани от страна на победителите на изборите към останалите политически сили, които влизат в парламента. 

“Да се надяваме, че тази седмица, която идва, или ще има, или няма да има (бел.ред. - правителство). Ако не е с нашия мандат веднага, аз няма да се вържа повече да ти дам колата ти да ми я караш”, категоричен беше Борисов пред хора от село Шерметя. 

На пресконференцията, която лидерът на ГЕРБ даде на четвъртия ден след изборите, той обяви, че “правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава”. Той заяви, че няма да се кандидатира за премиер, за да можем да “успокои възможностите за преговори”

“Всеки да надмогне егото си и трябва - премиер, външен министър, отбрана и ако може с отговорните политици да влезем в диалог и да се намерят най-добри, в първия мандат - единствен възможен, не се ли състави правителство, експериментът с втория и третия, видяхме до какво доведе. Другият изход е септември на избори”, каза Борисов.

Реакции по темата с преговорите за нов кабинет

Темата за новото правителство освен Борисов коментира и съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, който обяви във Facebook, че ПП-ДБ няма да участват в преговорите:

“Имам една добра новина за избирателите на ППДБ. Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите. Няма да е премиер, защото няма да участваме в консултациите.Всеки ваш глас за ППДБ беше глас срещу “Борисов-премиер”. Това е ваша победа! Откакто се появи “Продължаваме промяната” - млада партия, само на три години, Борисов така и не успя да влезе в любимата си роля, колкото и да му се искаше”, написа Петков в профила си.

Снощи пък Националният съвет на „Да, България“ реши депутатите от формацията да не участват в излъчването и подкрепата на правителство в рамките на новото 50-о Народно събрание.

От БСП също обявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС. Новината дойде днес след Националния съвет на партията, който избра Атанас Зафиров за временно изпълняващият председател на партията. Изборът се случи след като в началото на седмицата лидерът на партията Корнелия Нинова подаде оставка заради катастрофалните резултати на изборите. 

Първи с реакция по темата за новото правителство излязоха от ДПС още в сряда, когато председателят на движението Делян Пеевски призова за незабавното започване на консултации. Той посъветва Борисов да покани всички евроатлантически лидери за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство.

Лидерът на "Величие" Николай Марков не отхвърли възможността да подкрепи едно бъдещо правителство, излъчено от ГЕРБ. В интервю за Дарик в петък той заяви, че ако бъде поканен от Бойко Борисов, ще изслуша предложението му.

"Нормалното е да изслушаме г-н Борисов. Какво намерение има, какво правителство, с какви срокове...Евроатлантизъм това е балон. Искаме конкретика, яснота какво правителство ще се прави", заяви Марков. 

"Възраждане" нямат реакция по темата с предстоящите преговори за нов кабинет. В съботния ден партията отбеляза празника си. Председателят Костадин Костадинов поздрави членовете и симпатизанти на Възраждане във Facebook:

"Днес е Видовден. На този ден преди 9 години в Плиска 58 българи учредихме инициативен комитет за създаването на Възраждане. Пътят на Възраждане е ясен – борбата ни ще продължи дотогава, докогато не просто спечелим изборите и съставим правителство, а съумеем с последователно и справедливо управление да преосновем държавата и да възродим свободата и независимостта на България", написа Костадинов.