Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото залужава. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да можем да успокоим възможностите за преговори”. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който направи първия си анализ на резултатите от вота и очерта перспективите за съставяне на правителство още с първия мандат. 

"С всички партии трябва да се намери диалог в парламента", каза Борисов.

На изборите на 9 юни ГЕРБ-СДС излязоха с убедителна победа и събраха 24,70% от вота на избирателите за национален парламент - с над 11% пред втората партия ДПС.

“Считам, че ако има отговорни държавници, които да не стоят отстрани и да се подхилкват, защото когато ви казах, че коалиция с ДПС няма да напарвим, колегите не бяха почтени, защото когато работехме всички, работехме с ДПС - по всички важни теми си слагахме подписите  - Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Христо Иванов, и внасяхме в парламента с подписите и с имената, всички сме се възползвали един от друг, за да работи в парламента”, каза Борисов.

Той заяви, че сега е време за “мъдри жени и мъже” и призова всеки да надмогне егото си. Той самият бил с протегнати ръце.

Борисов уточни обаче, че правителството трябва да е доминирано от ГЕРБ.

“Всеки да надмогне егото си и трябва - премиер, външен министър, отбрана и ако може с отговорните политици да влезем в диалог и да се намерят най-добри, в първия мандат - единствен възможен, не се ли състави правителство, експериментът с втория и третия, видяхме до какво доведе. Другият изход е септември на избори”, каза Борисов.

Той обясни, че от ГЕРБ ще излъчат преговорен екип, в който ще влизат Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

“Ще поканим лидерите на всички партии, защото темите са две - правителство и парламент и ако могат да се сложат на една плоскост, за да се работят паралелно поради изострените отношения между лидерите, би било работещо”, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов отново повтори, че ГЕРБ няма да е в коалиция с ДПС, но, че може да работи с Движението.

Запитан дали смята, че президентът Румен Радев ще направи политически проект, лидерът на ГЕРБ заяви, че държавният глава на практика си има политически проекти, защото и Стефан Янев, който стартира политическата си кариера от негов служебен кабинет, създаде “Български възход”, и Кирил Петков, Асен Василев и акад. Николай Денков, които бяха служебни премиери в  правителства на президента, направиха ПП-ДБ.

За отказа на Росен Желязков да стане член на Европейския парламент, въпреки че бе водач на евролистата, Борисов заяви: “Тук има по-отговорна работа”.

Преди това Томислав Дончев анализира резултатите от изборите, като заяви, че в 174 общини  печели ГЕРБ-СДС, в 77 ДПС, в 8 БСП, “Възраждане” в 4, ПП-ДБ в 3.

Подчерта и, че Рая Назарян е събрала с 1000 гласа повече с преференции от Лена Бориславова от ПП-ДБ, а Георги Георгиев - двойно повече от Кирил Петков в Перник.

Това накара Борисов да заключи: “Нашето е по-умно и по-красиво”, посочвайки Назарян и очевидно, сравнявайки я с Бориславова.

Дончев уточни и, че ГЕРБ си връщат силата по места в страната, като имат преднина в големи градове, сред които са Варна, Видин, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Русе. Той уточни и, че този резултат опровергава твърденията, че ГЕРБ преди са имали преднина, защото държат местната власт, тъй като в тези градове при отминалите местни избори партията на Борисов не се е представила добре. 

Дончев подчерта и, че на тези избори в София от 24 района, ГЕРБ бележи преднина в девет.