Държавният глава Румен Радев даде заявка за възможността да се появи президентски проект преди да упражни своето право на вот днес.

Запитан дали е готов да излезе на политическата сцена, ако след изборите не се състави редовен кабинет, държавният глава заяви:

“Вече сте забелязали, че преди всеки избор партийни оратори плашат с партия на президента само и само да могат след това да си сглобят по-добре собствената сглобка. Крайно време е партиите да се водят и да съставят правителство базирано на ценности  и споделени програми, общественият интерес да бъде водещ, а не от страх, че ще излязат извън властта, но ако така продължава, наистина с безпринципни коалиции, такава алтернатива ще се появи”.

Дали и при какви условия ще има правителство зависи изцяло от партиите, заяви президентът и изрази надежда политиците да са научили “тежкия урок”, че трябва да поставят обществените интереси пред собствените и партийните интереси. 

Отказът от защита на националните интереси води до уронване на доверието в институциите, допълни държавният глава.

Президентът коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който го сравни с “гларус”, заради снимките му от остров Св. Анастасия, на които показа добра спортна форма при гмуркане за почистване на морското дъно.

Радев се развесели и каза:

“За мен беше удоволствие в Деня на световните океани да бъда сред толкова млади хора, ентусиазирани за опазването на българската природа, за бъдещето на България, мисля, че последните няколко избори и сглобки разсъблякоха безжалостно дрехите на някои партии и политици и те сега се чудят как да си скрият срамотиите. Много трудно успяват.”