Едно популярно сравнение е, че средностатистическият смартфон днес има повече изчислителна мощ отколкото компютрите, с които НАСА успя да кацне на Луната. И това действително е така.

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

И ако днес обикновен смартфон може да конкурира компютрите, не само отпреди 60 години, но и дори отпреди 20 г., то какво ли остава за модерните суперкомпютри? Те са огромни машини, които са поместени в големи зали и съдържат хиляди процесори. Използват се за най-различни цели – от изчисления за строителни или производствени проекти до сложни компютърни симулации на климатични модели, анализиране на потенциални лечения и изграждане на виртуални макети на вселената.

Какво ще предложат смартфоните, за да привлекат отново хората

По света има стотици и дори хиляди суперкомпютри. Както с много други неща от човешкото ежедневие и сред тези машини има неофициално състезание. Дори има и цяла класация – TOP500, която следи кои са най-мощните суперкомпютри в целия свят. Тяхната изчислителна мощ е наистина впечатляваща.

Класацията се обновява два пъти годишно, тъй като по света постоянно се изграждат нови суперкомпютри, а и много от съществуващите биват обновявани редовно. Няма реални награди за първенците, но с течение на времето TOP500 е придобила своеобразна репутационна значимост. Големите страни обичат да изтъкват колко суперкомпютъра имат в челните позиции и това е като символ за техния технологичен напредък и научен потенциал.

Amazon стана най-скъпата марка в света

Ето и някои от най-мощните компютри в света в момента. Поне до юни тази година, когато се очаква следващото издание на TOP500.

Преди това едно кратко сравнение. Един типичен персонален компютър в момента може да има между 8 и 32 ядра на централния процесор в зависимост от модела. Също така, в зависимост от видеокартата, графичният процесор може да има дори над 18 000 ядра, както е при Nvdia GeForce RTX 4090 Ti. Изчислителната мощ обикновено се измерва в гигахерци (GHz) и при най-добрите централни процесори за традиционни компютри, в момента достига до около 5GHz. А оперативната памет (RAM) традиционно е около 12GB-32GB за по-скъпите модели.

Въпреки санкциите: Нови смартфони навлизат в руския пазар

В света на суперкомпютрите стойностите са малко по-различни. Тяхната изчислителна мощ се измерва в петафлоп. Това е малко по-различна стойност спрямо гигахерците и няма директно сравнение, тъй като начинът на работа също е по-особен.

И все пак, чисто приблизително, актуалните в момента геймърски конзоли Xbox Series X и Sony PlayStation 5 постигат съответно около 12 и 10.28 терафлопа. А графичната карта Nvidia RTX 3090 Ti достига около 78 терафлопа за някои видове изчисления. Един петафлоп е 1000 терафлопа.

Българският суперкомпютър „Discoverer“ на 91-во място в света по изчислителна мощ

Най-мощните суперкомпютри в света

Лидер в TOP500 е суперкомпютърът Frontier. Той се намира в САЩ в държавна лаборатория в Оук Ридж, като се използва за различни научни изчисления и проекти.

Frontier е сглобен от HPE, като използва общо 9472 процесора AMD EPYC 64C. Общият брой ядра са 8 730 112. Изчислителната мощ е 1 102 петафлопа, а теоретичният пик е 1 685 петафлопа. Машината е способна да извършва 1 102 квинтилиона операции в секунда.

Японският суперкомпютър „Фугаку“ остава най-бързият в света

На второ място е Figaku. Той се намира в център за компютърни науки в Япония и е сглобен от Fujitsu. Разполага със 7 630 848 ядра на процесора A64FX 48C. Изчислителната му мощ е далеч по-скромна на фона на Frontier – 442 петафлопа.

Трети е LUMI, който е в научен център във Финландия. Също е дело на HPE. Той използва същия процесор като Frontier, но доста по-малко на брой. Затова достига „едва“ 307 петафлопа.

И българско присъствие

От 2021 г. насам България също има суперкомпютър и той влезе в класацията на 91-во място. То тогава постепенно слиза по-надолу заради новите модели, които биват изграждани и вече е 123-ти.

Машината се казва Discoverer и е дело на Atos. Използва процесора AMD Epyc 7H12 64C. Изчислителната ѝ мощ е 4.52 петафлопа от общо 144 384 ядра.

Грешен отговор на новия AI бот на Google изтри $100 млрд. от пазарната стойност на компанията

Discoverer е част и от европейския проект EuroHPC. Европейският съюз иска да изгради мрежа от суперкомпютри, които да работят заедно и да споделят ресурсите си, за да постигнат още по-голяма мощ, както и да се улесни достъпът на институции и фирми до тези ресурси за техните проекти.

В България има още два суперкомпютъра – „Авитохол“ на БАН и Blue Gene на IBM. Първият заработи през 2015 г. и влезе на 388-мо място в TOP500, но сега е извън класацията. Вторият влиза в експлоатация през 2008 г. и достига 377-ма позиция. Вече обаче е твърде стар и практически не се използва.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм