През 2022 г. пазарът на смартфони записа нова глава в своята история, но този път тя не беше щастлива. Оказа се, че той се сви с над 11% за цялата година, а последното тримесечие е най-слабото от десетилетие насам.

Официалните причини според анализаторите от Canalys и IDC, които представиха свои независими една от друга оценки на пазара, са сходни и логични – високата инфлация, нестабилната икономика, покачващите се разходи. Всичко това кара масовия потребител да отлага покупката на стоки, които не са с голям приоритет. А смартфоните отдавна не са сред задължителните неща за купуване, освен ако наличното устройство не се е счупило.

Amazon стана най-скъпата марка в света

Модерните смартфони, дори и от по-достъпните ценови класове, са доста добре оборудвани хардуерно и софтуерно и могат да се справят без проблеми с ежедневните задачи. А за повечето хора мощните процесори и компоненти не са чак толкова нужни или важни, колкото просто устройството да работи гладко с популярните приложения, да прави прилични снимки и да не е скъпо.

Развитието на технологиите е добре дошло за потребителите, но и създава проблем за производителите, когато икономиката има проблеми. Жизненият цикъл на смартфоните и преди беше по-дълъг, над 24 месеца в зависимост от пазара и ценовия клас. Хората сега ще сменят смартфоните си още по-бавно и това си личи и от поведението на производителите. Все повече от тях вече предлагат актуализации за по-скъпите устройства за поне 2-3 години след пускането им на пазара.

1 милион потребители на Facebook са изложени на опасност от кражба на пароли

И тук идва още по-голямото предизвикателство. Как смартфоните ще привлекат потребителите и ще ги мотивират да си купят нов телефон точно тази година? Компаниите имат някои идеи, които може да направят 2023 г. доста по-важна за бъдещето на смартфоните. Ето и някои от основните тенденции, които можем да очакваме при тези устройства тази година:

Битката при камерите

Една от най-атрактивните черти на смартфоните си остават техните камери. Технологиите в тази сфера продължават да се развиват с голямо темпо. Наскоро представеният Samsung Galaxy S23 Ultra например ще предложи 200МР основна камера. Тя има и интелигентен софтуер, който позволява обединяване на пикселите ѝ по групи. Например по 4. Така снимката ще е 50МР, което пак е доста висока резолюция и същевременно ще може да е направена на много по-слаба светлина без светкавица.

Въпреки санкциите: Нови смартфони навлизат в руския пазар

Други подобрения ще са при оптичната стабилизация и увеличението. Обективи с 10-кратно оптично увеличение вече стават все по-често срещани и при мобилните телефони. А в комбинация с все по-умния софтуер, камерите на смартфоните ще продължат да са сред основните аргументи на производителите да убедят потребителите, че е време за нов телефон.

Смартфони в космоса

Още през миналата година Huawei и Apple представиха смартфони, които могат да се свързват със сателити вместо с мобилни мрежи. Уловката е, че тези функции са само за спешни случаи и не могат да провеждат разговори, а само да изпращат текстови съобщения. Те се получават от спешни центрове. Амбицията е обаче постепенно това да се промени, като някои телекоми вече работят със сателитни оператори, за да представят смесени услуги. Така дори може да има 5G покритие през сателит, което може и да не предлага същите високи скорости, но поне ще има свързаност за базови разговори, чат, интернет сърфиране и т.н.

Подобна технология ще изисква и нови модули в смартфоните, като Qualcomm вече работи по тях. Въпрос на личен избор е за производителите на телефони дали ще ги използват, но няма причина да не проявят интерес към тази функционалност, която се очаква постепенно да започне да навлиза на пазара през втората половина на тази година.

ЕС реши: Зарядните с USB-C стават задължителни за всички мобилни телефони

Сгъваемите модели

И макар 2022 г. да не беше най-добрата за общите продажби на смартфони, сгъваемите модели всъщност бележат ръст. Тези устройства са сред най-скъпите в сегмента, като ги купуват предимно достатъчно заможни потребители и най-върлите ентусиасти на технологиите. Това са две аудитории, които традиционно последни отлагат покупките си по време на кризи или дори не ги притесняват. Затова и през 2023 г. интересът към сгъваемите смартфони вероятно ще остане достатъчно голям, за да мотивира производителите да предложат нови модели. А това е и категория, която има още много какво да предложи и далеч не е разгърнала своя потенциал.

Цените

Деликатната тема е доколко всички тези новости ще дойдат на същите цени. Заради пренасищането на пазара и голямата конкуренция, дълго време цените на новите смартфони оставаха приблизително същите като на всеки предишен модел. За да не ядосват потребителите, но все пак да увеличат печалбите си, производителите предприеха друга стратегия за косвено повишение – просто започнаха да предлагат Pro модели, а след това и Pro модели на Pro моделите, които са с по-високи цени, но и повече възможности.

Топ 5 на най-екосъобразните ски курорти в света

Инфлацията, силно изменените валутни курсове и по-високите разходи обаче принудиха производителите да „размислят“ и за другите модели. Някои от тях вече започнаха да повишават цените на смартфоните си. Разбира се, компаниите са наясно, че това допълнително ще отблъсне потенциалните клиенти, затова се стремят повишенията да са минимални. Само така, заедно с очакваните подобрения в хардуер, камери, комуникации и дизайн, смартфоните ще могат да изпълнят крехката в момента прогноза, че пазарът ще започне да се възстановява през втората половина на годината.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм