Откакто Пеевски излезе по закона „Магнитски“, Доган предприе силов и агресивен ход Пеевски отново да бъде легитимиран, но в местни условия. Това каза в предаването „Кой говори“ по Дарик медийният експерт доц. Георги Лозанов. Според него, докато преди съпредседателят на ДПС периферно е присъствал в политическия и особено в парламентарния живот, сега се е превърнал в централна фигура. Доц Лозанов напомни, че в момента Пеевски се изказва по всички въпроси, но подчерта, че се наблюдава и един парадокс в поведението му, който окачестви като рискован. „Това, че той се опитва да си върне позицията, заявявайки се като евроатлантик, а точно нашите евроатлантически партньори го дисквафицираха, като го посочиха със своите механизми като попадащ в корупция“.

Политологът Любомир Стефанов коментира избора на председатели на ДПС. В събота, на 11-ата Национална конференция на партията, Джевджет Чакъров и Пеевски бяха избрани за председатели на ДПС.

ДПС имат двама председатели и един от тях не е представител на етническото турско малцинство у нас. Чакъров ще се грижи за връзките на етническото малцинство, а Пеевски за нови политически ниши“, коментира Стефанов.

Гостите в студиото се обединиха около тезата, че ПП-ДБ са усетили, че губят позиции на национално ниво. По повод на медийния сблъсък между Пеевски и съпредседателя на ДБ Христо Иванов след предложението за меморандум във властта, доц. Лозанов обясни, че реакцията на съпредседателя на ДПС е само един елемент, може би най-цветистия, от оформящ се сноп от противоречия. „За да можем да видим защо този меморандум предизвика такава реакция, трябва да се върнем назад през тези девет месеца, когато има правителство. Това правителство е правителство на ПП-ДБ, подкрепено от ГЕРБ. ГЕРБ се съгласиха на това, след което се включиха и Пеевски, и ДПС и започна една предизборна борба, която имаше за цел да сложи в ъгъла ПП-ДБ и да ги дисквалифицира“, каза доц. Лозанов. Той припомни, че ПП-ДБ са влезли през главния вход в управлението със заявката да променят корупционния модел, но може да се окаже, че ще излязат от другия изход – на корупцията в България и защитниците на руския президент Владимир Путин. Осъзнавайки това, ПП-ДБ предлагат меморандума, с който заявяват: Стига толкова и то по отношение на Пеевски, коментира доц. Лозанов. 

Според Любомир Стефанов е настъпил моментът, в който ПП-ДБ, с най-силното си оръжие - общественото влияние, се опитват да повлияят за своята релегитимация.

ПП-ДБ осъзнаха, че изостават и се превръщат в антисила на собсвената си заявка“, заяви Стефанов.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм